вівторок, 24 листопада 2020 11:45

Безпека Європи залежить від США - Столтенберг

Безпека Європи залежить від США - Столтенберг
Брюсселю необхідні чіткі гарантії Вашингтона колективної безпеки, у тому числі ядерного стримування і присутності американських військ в Європі. Фото: pixabay

Подбати про безпеку Європи самостійно Європейський Союз не може.

ЄС для цього необхідна військова допомога з боку Сполучених Штатів, заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, передає німецьке видання Was.

Він стверджує, що Брюсселю необхідні чіткі гарантії Вашингтона колективної безпеки, зокрема ядерного стримування і присутності американських військ в Європі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НАТО озвучили очікування від Байдена

"Факт - ЄС не може захистити Європу. Гарантії США щодо безпеки і ядерного стримування через присутність американських військ абсолютно необхідні для захисту Європи", - вважає Столтенберг.

За його словами, після виходу Великої Британії з ЄС близько 80% витрат на оборону Альянсу лягли на плечі країн, які не входять в Євросоюз. У зв'язку з цим будь-яка спроба ослабити зв'язки між Північною Америкою і Європою послабить НАТО. За нової адміністрації США Альянс має знайти правильний підхід до Росії, щоб Кремль розумів, що не зможе перемогти у разі конфронтації.

"Потрібна тверда і зрозуміла позиція НАТО щодо Росії", - додав генсек Альянсу.

Він впевнений, що обраний президентом США Джо Байден продовжить чинити тиск на ЄС з метою збільшення видатків на оборону НАТО.

У Познані відбулося урочисте відкриття передового командування 5-го армійського корпусу США, яке допоможе збільшити чисельність американських військовослужбовців у Польщі приблизно до 5500 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Безпека Європи залежить від США - Столтенберг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути