неділя, 27 вересня 2020 11:01

Азербайджан і Вірменія відновили бойові дії за Карабах

Азербайджан і Вірменія відновили бойові дії за Карабах
Конфлікт за Карабах триває з 1988 року. Фото: Reuters

У Нагірному Карабаху розпочалися бойові дії між Вірменією та Азербайджаном. Країни звинуватили один одного в ескалації конфлікту.

Міноборони Азербайджану заявило про обстріл населених пунктів з боку вірменської армії.

"27 вересня близько 6:00 озброєні сили Вірменії, здійснивши масштабні провокації, піддали інтенсивному обстрілу позиції азербайджанської армії уздовж всієї лінії фронту і наші населені пункти, розташовані в прифронтовій зоні, із великокаліберної зброї, мінометів і артилерійських установок різного калібру.

Внаслідок інтенсивного обстрілу... є убиті й поранені. Об'єктам цивільної інфраструктури було завдано серйозної шкоди. Інформація про втрати і поранених серед цивільного населення і військовослужбовців уточнюється", - заявили в оборонному відомстві Азербайджану.

Там повідомили про початок контрнаступальної операції. Згодом заявили про знищення 12 зенітно-ракетних комплексів OSA підрозділів протиповітряної оборони Вірменії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Азербайджанці зрозуміли, що вирішити конфлікт із Вірменією можна тільки війною"

Вірменія звинуватила іншу сторону у початку бойових дій і повідомила, що збила 2 вертольоти та 3 танки Азербайджану.

"Сьогодні з раннього ранку азербайджанська сторона почала інтенсивний обстріл по всій протяжності лінії зіткнення, цілеспрямовано обстрілюючи також мирні населені пункти, у тому числі і столицю (Нагірного Карабаху. - Gazeta.ua) Степанакерт", - інформує МЗС Вірменії.

Влада невизнаної Нагірно-Карабахської республіки оголосили військовий стан і загальну мобілізацію, повідомляє ТАСС.

У 1988 році населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР. Спалахнула війна. За шість років загинули понад 30 тис. людей.

У 1994 році сторони підписали угоду про перемир'я, яка поклала край активним бойовим діям у регіоні. Карабах і навколишні райони Азербайджану залишилися під контролем вірмен. Мирне врегулювання зайшло в глухий кут після переговорів лідерів Вірменії й Азербайджану в 2009 році.

Зараз ви читаєте новину «Азербайджан і Вірменія відновили бойові дії за Карабах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути