Ексклюзиви
четвер, 11 січня 2024 08:04

Спецтема: Війна Росії проти України

ATACMS, F-16 та заморожені активи РФ: республіканці у США опублікували "План перемоги України"

ATACMS, F-16 та заморожені активи РФ: республіканці у США опублікували "План перемоги України"
У Конгресі США опублікували "План перемоги України". Фото: mind.ua

У Палаті представників три комітети, які очолюють республіканці, оприлюднили документ, у якому піддають суворій критиці адміністрацію президента Джо Байдена за недостатню допомогу Україні та вимагають від нього рішучих дій.

"План перемоги України" підписали голови комітету в закордонних справах Майкл Маккол, комітету у справах збройних сил - Майк Роджерс та комітету з питань розвідки - Майк Тернер. Про це повідомляє Укрінформ.

Документ було розроблено ще наприкінці минулого року, але саме зараз він став предметом обговорення в експертному середовищі. Він містить обкладинку з колективним фото сучасних диктаторів Володимира Путіна, Сі Цзіньпіна, Алі Хаменеї та Олександра Лукашенка.

У поясненні до плану зазначається, що він "має на меті відповісти на критичні питання щодо підтримки України з боку США та їхніх союзників і представити план перемоги, у якому ми виграємо, а Росія програє".

За словами авторів документа, Росія та альянс, що складається з Китаю, Ірану і його маріонеток (таких як ХАМАС і "Хезболла") та Північної Кореї, працюють разом, щоб підірвати американські інтереси в усьому світі.

"Їхньою метою є послаблення економіки США, розпад ключових альянсів і встановлення нового світового порядку тоталітаризму. Від часів Другої світової війни Сполучені Штати не стикалися з небезпечнішим набором супротивників", - йдеться у документі.

За словами голів комітетів, Конгрес США несе відповідальність за захист свободи від таких країн, як Росія, Китай та Іран.

"Багато хто запитував, чому ми повинні підтримувати Україну, і звіт не лише відповідає на ці питання, він також містить інформацію для наших виборців - чому наша підтримка необхідна. Мантра Байдена про підтримку України "стільки, скільки буде потрібно", - програшна стратегія", - вважають автори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи готові республіканці до крові українців на своїх руках?

Республіканці Палати представників переконані, що президент Байден повинен представити план перемоги, який заслуговує на довіру, й надати Україні зброю, необхідну для перемоги якомога швидше.

На думку авторів документа, від першого дня війни "виснажливі вагання Байдена щодо надання Україні критично важливої зброї відтермінували українську перемогу".

Зокрема, Україні потрібен найбільш далекобійний варіант ATACMS (не на 160, а на 300 км), літаки F-16, а також достатня кількість касетних боєприпасів, артилерії, засобів ППО і бронетехніки, щоб змінити ситуацію на полі бою. Ця затримка коштує життів українців і американських платників податків, наголошують голови трьох комітетів.

За їхніми словами, шлях до перемоги для України потребуватиме швидкого надання їй критично важливої зброї, посилення санкцій проти режиму Путіна та передачі Україні 300 млрд заморожених російських суверенних активів.

У документі наголошують на необхідності контролю за американською допомогою, визнаючи, що досі численні перевірки не виявили жодних істотних порушень.

На переконання авторів, перемога України "запобігатиму російському вторгненню в країну НАТО, яке було б незмірно дорожчим з точки зору американської крові та коштів".

Зазначається також, що у відсотковому відношенні до ВВП Сполучені Штати займають лише 30-те місце за обсягом допомоги Україні. Значно більші внески роблять Польща, країни Балтії, Велика Британія, Норвегія та інші держави. Щодо військової допомоги, то США посідають 14-те місце, відстаючи від Європи.

"Після катастрофічного виведення президентом Байденом сил з Афганістану підтримка України у боротьбі з путінськими військами має вирішальне значення для відновлення американського стримування в Європі, на Близькому Сході та в Індо-Тихоокеанському регіоні", - йдеться у документі.

"План забезпечить Україні можливість досягти необхідних успіхів на полі бою, щоб змусити Путіна сісти за стіл переговорів", - додали автори документа.

Водночас вони вимагають від Байдена представити своє бачення плану перемоги.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний не отримав від Заходу того, що просив. США не відреагували відкрито ні на резонансне інтерв'ю генерала, ні на список потреб. Про це заявив екскомандувач армії США в Європі Бен Годжес.

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден закликав республіканців у Конгресі діяти. Він вимагає схвалити додаткове фінансування, зокрема, у понад $60 млрд для України, після укладення угоди щодо фінансування уряду в 2024 році, свідчить пресреліз Білого дому.

Зараз ви читаєте новину «ATACMS, F-16 та заморожені активи РФ: республіканці у США опублікували "План перемоги України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути