Ексклюзиви
понеділок, 21 лютого 2022 15:56

Спецтема: Ворог біля українського кордону

"Армію України не просто перемогти. Цивільні можуть приєднатися до партизанської війни" - що пише про нас світова преса
6

Росія в разі окупації, перш за все, намагатиметься зайняти будівлі влади та ЗМІ, і вбиватиме чи відправлятиме в табори українських патріотів. Випробування для президента Володимира Зеленського на третьому році його перебування при владі виявилися вищими за його можливості. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Що буде, якщо Росія вторгнеться?", The Guardian, Велика Британія

Можливий сценарій війни в Україні. У разі масштабного вторгнення Росія атакуватиме одночасно на декількох фронтах, але українські збройні сили не будуть легко розгромлені.

Автор: Reuters
  63-річний місцевий житель Валерій показує будівлю, яка постраждала внаслідок обстрілу в селі Тарамчук Донецької області, Україна, 20 лютого
63-річний місцевий житель Валерій показує будівлю, яка постраждала внаслідок обстрілу в селі Тарамчук Донецької області, Україна, 20 лютого

Використовуючи перевагу в сухопутних, морських і повітряних силах, Росія може завдати удару одночасно за декількома напрямками - з північного сходу, Донбасу і Криму. Сухопутні війська у Білорусі, підтримані авіаударами, очолять блискавичний кидок на південь, аби захопити Київ. Оточена українська армія, теоретично буде змушена здатися.

Першочерговою метою буде швидка капітуляція української влади у Києві та "нейтралізація" її лідерів. Основними цілями будуть Офіс президента, парламент, міністерства, ЗМІ та Майдан Незалежності – символ українських продемократичних революцій.

Не можна виключати грубі порушення прав людини і звірства з застосуванням хімічної зброї

За оцінками США, артилерійські, ракетні, бомбові удари та наземні зіткнення можуть призвести до загибелі 50 тис. мирних жителів, і ця цифра може бути заниженою, якщо бойові дії затягнуться. Сотні тисяч можуть втекти, що створить для ЄС величезну гуманітарну кризу з біженцями. Не можна виключати грубі порушення прав людини та звірства з застосуванням хімічної зброї, як у Сирії.

Аналітики кажуть, що Росія може обрати більш обмежений і менш ризикований наступ, щоб захопити території на сході України і Донбасі, укріплюючи там незалежність промосковських "республік", як було в Грузії у 2008 році. Вона також може спробувати захопити основні порти – Маріуполь на Азовському морі та Одесу на Чорному, а також створити "сухопутний міст" в Крим.

Але все може піти не так. Армію України не просто перемогти. Цивільні можуть приєднатися до партизанської війни. США і Велика Британія не виключають озброєння бійців опору, як під час радянської окупації Афганістану. Британські міністри прогнозують трясовину, в якій Росія зазнає значних втрат. За такого сценарію, російська громадська думка може обернутися проти Путіна.

Кремль склав список громадських діячів, які підлягають арешту чи вбивству

Путіну потрібна інституційно слабка, залежна Україна, яка підкоряється його волі та відірвана від Заходу, як Білорусь. Очікується, що він поставить у Києві промосковських політиків, а також усуне опонентів і призначить "вибори". Кремль склав список громадських діячів, які підлягають арешту чи вбивству.

Сили США безпосередньо не втручатимуться, але деякі держави НАТО швидко дадуть військову допомогу, у тому числі обмін розвідданими та зброю, таку як переносні зенітно-ракетні комплекси. Якщо бойові дії затягнуться і кількість жертв серед цивільного населення зросте, тиск на Захід з метою втручання різко зросте.

Автор: Reuters
  Супутниковий знімок російських військ біля села Солоти, Росія, 20 лютого
Супутниковий знімок російських військ біля села Солоти, Росія, 20 лютого

За вторгненням будуть безпрецедентні санкції США та ЄС - параліч російських банків, корпорацій, експорту, передачі технологій, дипломатична ізоляція та арешт особистого багатства Путіна і його друзів. Газопровід "Північний потік-2" буде заморожений на невизначений термін.

Постраждають основні запаси продовольства у країнах Африки і Азії, які залежать від України, п'ятого за величиною експортера пшениці у світі у 2020 році. Підтримка Путіна Китаєм може посилити напруженість між Сходом і Заходом. Додаткове оборонне розгортання сил НАТО біля кордонів Росії може підвищити ризик загальноєвропейської війни.

"Жодного плану початку війни проти України у Росії немає – російський посол у США", CBS, США

Росія має право розміщувати скільки хоче своїх військ і де хоче у себе в країні. І Москва з Вашингтоном мають разом вирішувати питання світового порядку, бо мають найбільше ядерних бомб. Про це 20 лютого в інтерв'ю американському телеканалу CBS розповів посол Росії у США Анатолій Антонов.

Президент Джо Байден каже, що Володимир Путін вирішив вторгнутися в України. Він має рацію?

Не хочу брати участь у дискусіях у вашій країні. Просто хотів би висловити нашу позицію. Немає жодного вторгнення і немає таких планів. Це зафіксовано у російських документах, які ми передали нашим американським друзям у Держдепі. Росія публічно прийняла рішення і заявила про готовність продовжувати дипломатичні зусилля для вирішення всіх невирішених питань.

Кожна держава має право на охорону своїх кордонів. Російські війська знаходяться на нашій суверенній території. Ми нікому не загрожуємо. Чому інші країни намагаються нав'язати нам свої рішення – де можемо розмістити наші війська і скільки? Ви хоч уявляєте, щоб Росія казала США не розміщувати свої сили у Флориді чи Сан-Франциско?

Це схоже на залякування. У вас понад 190 тис. військових біля кордонів України. Вона оточена з трьох сторін. Ваші слова та дії не співпадають.

Ще раз – у нас є законне право розміщувати наші війська там, де хочемо на території Росії. Ми нікому не загрожуємо – ані США, ані Україні.

Цю кризу дуже легко вирішити – вмовити Київ сісти за стіл переговорів із представниками Луганська і Донецька, щоб більше не було боїв, був мир, не було жертв.

Щодо Росії, у нас серйозне занепокоєння щодо діяльності НАТО. Сили блоку підійшли до російських рубежів, а не навпаки.

Москва підтримує проросійських сепаратистів на сході України. Це те, що ви маєте на увазі, коли кажете про Донецьк? Президент Володимир Зеленський каже, що хоче зустрітися з Путіним. Якщо ви зацікавлені у дипломатії, чому ця зустріч не відбудеться?

Ви не хочете слухати те, що намагаюся вам пояснити. Не бажаєте чути занепокоєння Росії з питань безпеки. Це не чесно. Візьму приказку наших американських друзів, що кожна медаль має дві сторони. Чому ви дивитеся лише одну? Чому ігноруєте другу? Занепокоєння Росії щодо безпеки. Проблема не в Україні, а в тому, яким буде світовий порядок у майбутньому? Чи зможемо ми встановити тверді гарантії безпеки для всіх. Це означає, що ви не маєте права зміцнювати свою безпеку за рахунок Росії. У нас також немає такого права. Ясно?

Президент Байден сказав, що держсекретар Ентоні Блінкен зустрінеться з Сергієм Лавровим цього тижня, але тільки у разі, якщо не буде військових дій чи вторгнення. Чи можете ви гарантувати, що не буде військових дій чи вторгнення?

Я почав діалог з вами зі слів, які ми надіслали письмово Держдепу. Хотів би ще раз підтвердити, що жодного вторгнення немає. У ЗМІ та на багатьох американських телеканалах було багато фейкових новин, що ми збираємося розпочати вторгнення. Я хотів би підтвердити, що жодного плану початку війни немає. Ми не хочемо війни. Не забувайте, що під час Другої світової війни ми втратили 27 млн людей.

Ми знаємо, скільки американців загинуло під час Другої світової – півмільйона. Ми були братами по зброї, боролися разом. То чому б нам не спробувати знайти рішення разом?

"Криза в Україні перевіряє відносини Сі Цзіньпіна і Володимира Путіна", Financial Times, Велика Британія

На думку аналітиків, російські загрози вторгнення в Україну змушують Китай шукати баланс між підтримкою Сі Цзіньпіном Володимира Путіна, яка зростає, і власною зацікавленістю Пекіна в стабільності в регіоні.

Криза спричинена рішенням Путіна зосередити 190 тис. російських військових біля кордонів із Україною. Путін і Джо Байден вирішили зустрітися для ослаблення напруженості навколо України після попереджень президента США, що Росія може вторгнутися протягом декількох днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путінські бойовики підірвали АЗС у Щасті

Цього місяця Китай підтримав Росію у протидії розширенню НАТО, наголосивши на новому рівні співпраці між Сі та Путіним. Але глава МЗС Китаю Ван І заявив у суботу на конференції з європейської безпеки, що "слід поважати суверенітет, незалежність і територіальну цілісність будь-якої країни".

"Сподіваємося, шляхом діалогу та консультацій можна буде знайти рішення, яке дійсно гарантує безпеку та стабільність у Європі", - сказав Ван І.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Офісі президента підрахували фінансові втрати України від загрози вторгнення РФ

Ці слова відобразили зміну, порівняно з кінцем січня, коли він запропонував підтримку Росії в її протистоянні зі США і НАТО, заявивши, що Москва має "розумні побоювання з приводу безпеки". Тон Ван І також відрізнявся від його власного міністерства, яке розкритикувало Байден за розпалювання напруженості.

Пекін, за словами фахівця з міжнародних відносин у провідному китайському університеті, має "знайти баланс" у підтримці Москви, не завдаючи шкоди власним військовим та економічним зв'язкам з Україною.

Автор: Reuters
  Українські військові йдуть уздовж лінії фронту біля Новолуганського, 20 лютого
Українські військові йдуть уздовж лінії фронту біля Новолуганського, 20 лютого

"На Заході поширена помилкова думка, що Китай підтримує вторгнення Росії в Україну. Будь-який військовий конфлікт, особливо масштабна війна завдасть шкоди інтересам Китаю", - сказав він.

Проте спроба Вана І показати Китай нейтральною країною зазнає випробування, якщо Захід запровадить фінансові санкції проти Росії.

Автор: Reuters
  Український військовий з собакою на передовій біля міста Новолуганське, 20 лютого
Український військовий з собакою на передовій біля міста Новолуганське, 20 лютого

"Рішення Китаю приєднатися до нових західних санкцій або допомогти Росії уникнути їх, визначить масштаби економічної і політичної ізоляції, яку накладуть санкції на Москву", - сказав директор Євразійської програми Інституту досліджень зовнішньої політики США Кріс Міллер.

"Підтримка між Китаєм і Росією найсильніша, коли вони кидають виклик пануванню США, бо саме тут їх інтереси найбільше співпадають. Коли справа доходить до територіальних претензій, обидві країни демонструють двоякі стандарти одна щодо одної", - сказав експерт із російсько-китайських відносин з Університету Нового Південного Уельсу в Сіднеї Олександр Корольов.

Пекін закликав Київ і Москву відродити Мінську угоду, наполягаючи на дотриманні своєї політики невтручання

Інтереси Китаю в Україні включають мільярдні контракти на будівництво, інвестиції в телекомунікації через компанію Huawei та закупівлю української військової техніки. Пекін закликав Київ і Москву відродити Мінські угоди як шлях до миру, наполягаючи на дотриманні своєї політики невтручання.

Експерти розійшлися в думках щодо того, чи Пекін, який з початку пандемії все більше орієнтується на внутрішні справи, домагатиметься помітнішої дипломатичної ролі в розрядці напруженості, чи стоятиме осторонь, поки Путін наближається до війни.

Автор: Reuters
   Супутниковий знімок російських військ біля міста Валуйки, Росія, 19 лютого
Супутниковий знімок російських військ біля міста Валуйки, Росія, 19 лютого

Загрози Росії вторгнутися в Україну також піднесли Китаю "подарунок", що дозволяє посилити вплив на Москву, зміцнити енергетичну безпеку, перевірити режим санкцій Заходу та скористатися розколотою Європою.

"Росія не дуже легко дає доступ до своїх ресурсів, але Китай має важелі, щоб сказати: "Хочемо володіти цим", - сказав експерт з енергетики Гевін Томпсон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія повідомляє про влучення українського снаряду у прикордонний пункт. У мережі новину висміяли

Західні санкції у зв'язку з українською кризою можуть посилити залежність Москви від Пекіна, а їх успіх чи невдача будуть повчальними для Сі у майбутніх конфліктах зі США.

"Якщо їм вдасться покласти на Росію серйозні витрати, загрози західних санкцій проти Китаю, які можуть бути використані у разі кризи в Азії, будуть більш правдоподібними. Якщо Китай допоможе Росії пом'якшити наслідки санкцій, США втратять важливий інструмент і здатність стримувати Китай за допомогою економічних засобів", - сказав Міллер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія повідомляє про влучення українського снаряду у прикордонний пункт. У мережі новину висміяли

Генсек Міжнародного центру вивчення громадської думки в Пекіні Цао Сінь сказав, що російське вторгнення залишається "вкрай малоймовірним", але Москва використовує розбіжності між США і великими країнами Європи, щоб посіяти розбрат у НАТО.

"Зеленський – у центрі бурі, яка більша, ніж його можливості", The New York Times, США

Колонка головного редактора The Kyiv Independent Ольги Руденко

Не важко здогадатися, чого прагне Володимир Зеленський. Комік, який став президентом, не припускав, що робота буде такою напруженою. Спочатку він заплутався в імпічменті Дональда Трампа. Потім зіткнувся з пандемією. І тепер перед загрозою масштабного вторгнення Росії.

Росія воює на сході України з 2014 року, але зараз загроза тотальна. Біля кордонів України і в сепаратистських районах до 190 тис. російських військових, і вторгнення, яке несе з собою розруху та катастрофу, може статися будь-коли.

Зеленський ставиться до всього як до шоу - жести для нього важливіші за наслідки, стратегічні цілі йдуть у жертву короткостроковим вигодам

Зеленський перемогла реальність, яка показала, що він гнітюче посередній. Після майже трьох років при владі ясно, у чому його проблема: він схильний ставитись до всього, як до шоу. Жести для нього важливіші за наслідки. Стратегічні цілі йдуть у жертву короткостроковим вигодам. Слова не мають значення, якщо смішні. А коли відгуки погані, перестає слухати і оточує себе шанувальниками.

Перший рік керівництва був хаотичним. Наспіх зібрана команда швидко розвалилася, а вчорашні союзники перетворилися на одних із найсуворіших критиків. Були постійні перестановки. Новим міністрам давали дуже мало часу, щоб проявити себе, і якщо вони цього не робили, їх виганяли.

Зеленський перетворився на версію політика, проти якого виступав: замкнутого, оточеного підтакуючими людьми

Відтік, зрештою, припинився, але за це довелося заплатити. Президент став покладатися більше на лояльних, а не на кваліфікованих людей. Колишній кінопродюсер і давній друг став головою апарату, приєднавшись до інших друзів і довірених осіб, які мають надмірну владу. СБУ керує друг дитинства, колишній корпоративний юрист, а президентською партією у парламенті лояльний колишній IT-бізнесмен. Оточення президента перетворилося на ехо-камеру.

Зеленський перетворився на версію політика, проти якого виступав: замкнутого, оточеного людьми, що підтакують. У звичайних умовах це було б погано. Але зараз, коли Україні загрожує Росія, це може вплинути на його доленосні судження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ФСБ РФ перекинула в Україну оперативно-диверсійні групи

Зеленський не має хороших варіантів. З однієї сторони, будь-яка поступка Росії, особливо щодо конфлікту на сході України, виведе на вулиці сотні тисяч людей, що загрожує долею Віктора Януковича. Будь-які рішучі дії проти Росії, з іншої, ризикують дати Кремлю привід для смертоносного вторгнення.

"Росія планує вбивати або відправляти до таборів дисидентів, якщо окупує Україну", NBC, США

США попередили ООН, що Росія має плани вбити багато критиків і дисидентів в Україні або відправити їх у табори після окупації.

"У нас є достовірна інформація, що російські сили складають списки українців, які мають бути вбиті чи відправлені до таборів після військової окупації", - написала представник США в ООН Батшеба Нелл Крокер.

Вона пише, що Росія "переслідуватиме тих, хто виступає проти її дій, включаючи російських і білоруських дисидентів у вигнанні в Україні, журналістів та активістів-антикорупціонерів, вразливі групи населення, такі як релігійні, етнічні та сексуальні меншини".

Автор: Reuters
  63-річний місцевий житель Валерій показує будівлю, яка постраждала внаслідок обстрілу в селі Тарамчук Донецької області, Україна, 20 лютого
63-річний місцевий житель Валерій показує будівлю, яка постраждала внаслідок обстрілу в селі Тарамчук Донецької області, Україна, 20 лютого

"У нас є достовірна інформація, що російські сили вживатимуть смертоносних заходів для розгону мирних протестів чи іншим чином протидіятимуть мирним діям передбачуваного опору зі сторони цивільного населення", - йдеться у листі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сплять на підлозі й не мають їжі - російські військові застрягли на вокзалі біля українського кордону

Адміністрація президента Франції Еммануеля Макрона заявила ввечері в неділю, 20 лютого, що Макрон виступив посередником у можливій зустрічі Байдена і Путіна для їхнього обговорення ситуації в Україні. Джерела в Білому домі повідомили, що потенційна зустріч не змінила переконання Байдена, що Росія має плани агресії.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія бреше про відведення військ від українських кордонів, а американські високі чиновники та розвідка далі говорять про можливу швидку нову агресію. Також відновилися активні бойові дії на Донбасі, і проросійські бойовики обстріляли, зокрема, дитячий садок. А видання The Wall Street Journal проаналізувало, як може виглядати російське вторгнення з ураженням ракетами цілей по всій Україні та швидкою атакою наземних військ.

Зараз ви читаєте новину «"Армію України не просто перемогти. Цивільні можуть приєднатися до партизанської війни" - що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути