вівторок, 25 січня 2022 10:14

Армія Буркіна-Фасо заявила про держпереворот

Армія Буркіна-Фасо заявила про держпереворот
Наразі невідомо, де саме перебуває президент Каборе. Фото: Reuters

Військові африканської країни Буркіна-Фасо у понеділок заявили, що скинули президента Роша Каборе, призупинили дію конституції, розпустили уряд та національні збори, а також закрили кордони країни.

Оголошення військові зробили від імені раніше невідомої організації "Патріотичного руху за захист і відновлення", пише Reuters. До неї входять всі підрозділи армії країни.

"Заяву щодо зміни влади зробили по державному телебаченню. Перед цим безпекова ситуація в Буркіна-Фасо погіршилася, а президент не міг із цим упоратися", - йдеться у повідомленні.

Наразі невідомо, де саме перебуває Каборе. Водночас військові запевнили, що зміна влади відбулася без насилля. Представники армії обіцяють, що запропонують план відновлення конституційного порядку "в розумні терміни після консультацій з різними верствами населення".

В ООН заяву військових, яку підписав підполковник Поль-Анрі Сандаого Даміба, про дежпереворот розкритикували. Генеральний секретар Антоніу Гутерреш заявив, що "рішуче засуджує будь-які спроби захоплення влади силою", а також закликав лідерів перевороту скласти зброю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україну звинуватили в постачанні зброї в М'янму

Народ звинувачує президента Каборе, який прийшов до влади у 2015 році, у нездатності протистояти бойовикам. Серед військових місяцями накопичувався гнів до президента. Останнім часом напади ісламістів на мирних жителів і солдатів почастішали. Вони в основному були зосереджені на півночі та сході країни.

Минулого року в країні відбувалися демонстрації із закликами відправити Каборе у відставку. Влада їх розганяла.

23 січня на тлі протестів проти влади у низці казарм країни пролунала стрілянина, зокрема у столиці Буркіна-Фасо ㅡ Уагадугу. Зрештою повсталі солдати захопили контроль над військовою базою в столиці. Однак влада заперечила тоді інформацію про держпереворот.

У Ємені 21 січня внаслідок авіаудару на слідчий ізолятор загинули щонайменше 70 людей. Ще понад 130 отримали поранення. Бойовики-хусити в авіаударах звинуватили міжнародну коаліцію на чолі з Саудівською Аравією.

Зараз ви читаєте новину «Армія Буркіна-Фасо заявила про держпереворот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути