субота, 15 квітня 2023 07:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики з'ясували, навіщо РФ підняла за тривогою Тихоокеанський флот

Аналітики з'ясували, навіщо РФ підняла за тривогою Тихоокеанський флот
Росія розпочала навчання Тихоокеанського флоту, щоб продемонструвати свою військово-морську міць та сподобатися Пекіну напередодні візиту до Москви міністра оборони КНР. Фото: eastnews.ua

Російська Федерація розпочала навчання Тихоокеанського флоту, щоб продемонструвати свою військово-морську міць.

Кремль намагається набути привабливості для Пекіну напередодні візиту до Москви міністра оборони Китаю Лі Шанфу. Він пройде з 16 по 18 квітня, ідеться у свіжому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Міністерство оборони РФ 14 квітня оголосило, що російські військові перевели Тихоокеанський флот Східного військового округу у вищу ступінь бойової готовності. А начальник російського генштабу Валерій Герасимов заявив, що частини Тихоокеанського флоту проведуть бойові навчання. Перевірка бойової готовності флоту, ймовірно, має на меті послати сигнал Китаю, що РФ підтримує китайські цілі безпеки в Тихому океані, – зазначають аналітики ISW.

Росія хоче показати, що залишається рівноправним військовим партнером, який може діяти як тихоокеанська держава, незважаючи на деградацію російської військової могутності в Україні. Кремль також має намір використати перевірку боєготовності Тихоокеанського флоту, щоб спробувати стримати подальшу підтримку України з боку Японії напередодні зустрічі G7, яка відбудеться 19-21 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бої за Донбас тривають: показали свіжі карти війни в Україні

"Міністр оборони Сергій Шойгу заявив, що російські війська оголосили метою перевірки бойової готовності відпрацювання методів запобігання розгортанню сил противника в південній частині Охотського моря. Завданням РФ назвала відбити висадку десанту на південні Курильські острови і Сахалін. Це два сигнали для Японії, яка претендує на частину архіпелагу, захопленого Радянським Союзом наприкінці Другої світової війни", – наголосили в інституті.

Східний військовий округ РФ нещодавно розмістив батарею ракетних комплексів берегової оборони "Бастіон" на острові Парамушир у північній частині окупованих Росією японських Курильських островів. За оцінкою аналітиків, це може бути попередженням Японії про подальшу підтримку України.

"Російський диктатор Володимир Путін, ймовірно, має намір використовувати військову присутність у північній частині Тихого океану для посилення побоювань щодо військової ескалації у відносинах з Японією, щоб запобігти подальшій підтримці України під час проведення зустрічі Великої сімки у Хіросімі", – додали в ISW.

Кремль намагається зобразити Російську Федерацію рівноправним партнером Китаю в галузі оборони. Російський диктатор Володимир Путін не зміг забезпечити безмежне двостороннє партнерство з Китаєм, яке він сподівався налагодити під час візиту лідера КНР Сі Цзіньпіна до Москви у березні.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики з'ясували, навіщо РФ підняла за тривогою Тихоокеанський флот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути