Ексклюзиви
пʼятниця, 23 грудня 2022 14:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Американські Patriot захистять Київ
6

Після 301 дня війни та 100 тис. убитих російських військових президент Володимир Зеленський уперше покинув Україну. Він полетів до Вашингтону, де зустрівся з найважливішим прихильником Києва – президентом США Джо Байденом і Конгресом. Ще до візиту Білий дім натякнув, що Америка виведе допомогу на новий рівень – надасть ЗРК Patriot і новий пакет зброї на $1,85 млрд. Також тепер, найімовірніше, Конгрес підтримає законопроект про витрати на 2023 рік, який включає $44,9 млрд допомоги Україні й союзникам у НАТО. Gazeta.ua розбиралася, що отримаємо від США, як, де й коли почнуть працювати Patriot, і скільки за 10 місяців українці отримали військової допомоги від західних партнерів.

$13 млрд для українського бюджету від Дядечка Сема

Найближчими днями Конгрес голосуватиме за законопроект про витрати на 2023 рік на $1,7 трлн. З них близько $45 млрд призначено для України. Ця сума містить військову й гуманітарну допомогу. Вона приблизно на $8 млрд вища, ніж раніше вимагала адміністрація Байдена. Про це пише видання NPR.

Близько $9 млрд буде направлено на пряму допомогу в рамках Ініціативи сприяння безпеці України. Ще одне положення у законопроекті розширило можливості Байдена розпоряджатися передачею оборонної зброї. Більшість цієї суми спрямовано на поповнення складів зброї.

Автор: East News
  Система Patriot, яка охороняє військовий аеродром у польському Ряшеві
Система Patriot, яка охороняє військовий аеродром у польському Ряшеві

2022 року США відправили Україні величезну кількість боєприпасів і систем озброєння. Міністерству оборони виділять майже $12 млрд. на поповнення цих запасів. Законопроект також містить виділення Пентагону понад $900 млн. на розширення оборонних виробничих потужностей. Ще $7 млрд виділять на підтримання військового командування США у Європі.

Гуманітарна допомога включає $13 млрд на бюджетне підтримання Києва, а також $2,5 млрд на "задоволення гострих гуманітарних потреб України" та $2,4 млрд на підтримання українських біженців.

Загальна допомога США Україні може перевищити понад $100 млрд

У разі ухвалення цих $45 млрд, загальна допомога США Україні перевищить загалом $100 млрд.

Американські Patriot можуть навесні закрити небо над Києвом

Армія США та 16 союзників по НАТО використовують Patriot. Це зенітний комплекс. Нові варіанти використовують переважно для збиття балістичних ракет. Про це пише NPR.

Зараз США відправлять в Україну одну батарею Patriot. Система складається з трьох основних компонентів – набору пускових установок, центру управління та складного радара. Батарея, яку надають Україні, імовірно, буде перенесена із систем, вже розгорнутих в Європі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми вдарили по найзахищенішому ядерному об'єкту РФ" – Валерій Рябих

Залежно від того, які ракети використовують, і що є ціллю, дальність ураження батареї – до 160 км. Цього замало, щоб покрити всю Україну. Але можна захистити таке місто, як Київ, від частини загроз. Вартість батареї та супутніх ракет – близько $1 млрд.

Українським солдатам будуть потрібні тижні, якщо не місяці, щоб навчитися нею керувати. Для роботи однієї батареї зазвичай потрібно близько 90 осіб. Курс вишколу становить від 13 тижнів, тобто три місяці, для оператора стартової станції, до 53 тижнів, тобто року, для спеціаліста з технічного обслуговування. Це норми армії США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія програє, але не захоче підписувати жодної мирної угоди" – Валентин Краснопьоров

Очікується, що українські війська навчатимуть американці у Німеччині. Сотні українських солдатів вже щомісяця їдуть у ФРН для навчання поводженню зі зброєю. Пентагон оголосив, що на початку 2023 року збільшать їхню кількість до 500 на місяць.

Одна батарея Patriot має до восьми пускових установок. Кожна може нести від чотирьох до 16 ракет, пише The Washington Post.

Patriot почнуть працювати не раніше лютого – березня

Навіть за стислого графіку вимоги до навчання означають, що Patriot навряд чи працюватиме до кінця зими чи ранньої весни. Можливо, почнуть у лютому – березні. Прагнення запустити систему якнайшвидше може мати неприємні наслідки – неефективну роботу, спричинену поспішним навчанням. Це може знизити ефективність системи. У найгіршому випадку українці не зможуть запобігти її знищенню росіянами. Це своєю чергою може підірвати волю Америки допомагати Україні в майбутньому.

"Якби українці мали рік – два, щоб освоїти систему, не було б проблем. Проблема, що вони не мають року – двох. Вони хочуть зробити це за кілька тижнів", – каже Марк Канчіан, полковник морської піхоти у відставці й старший радник Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

Потрібні винищувачі й ракети далекого радіусу, щоб добити росіян

За 10 місяців війни Україна успішно втримала Росію від досягнення переваги в повітрі над її повітряним простором, позбавивши росіян ключових вогневих сил і розвідувальних можливостей, пише NPR.

Україні вдається збити більшу частину ракет і дронів. Але запаси систем, на які українці досі покладалися, виснажуються. Радянські ракетні комплекси С-300 були ключовими для України, але їхні ракети важко дістати. США регулярно давали допомогу в галузі ППО, зокрема понад 1600 зенітних ракет Stinger і вісім систем протиракетної оборони NASAMS. США також дали більше 10 мобільних ракетних установок HIMARS на додаток до ряду іншої військової техніки та зброї, зокрема протитанкові ракети Javelin, гелікоптери, гаубиці й дрони. Але й ці запаси закінчуються.

Автор: ВВС
  Системи С-300
Системи С-300

Удари російських ракет і дронів по інфраструктурі України змусили США й союзників робити більше. На додаток до Patriot новий пакет допомоги на $1,85 млрд, включає також боєприпаси до HIMARS, міномети, артилерійські снаряди та десятки тисяч ракет GRAD та боєприпаси для танків.

Келлі Грейко, військовий аналітик Центру Стімсона, назвала це "ознакою, що США глибоко стурбовані можливостями ППО України".

Ракети PAC-3, які йдуть до Patriot, коштують $4 млн. за штуку. Вони набагато дорожчі, ніж Stingers чи ракети до HIMARS. Досить дорогі, тому українці мають бути обачними в тому, як їх використовувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перемога наступного року – оптимістична перспектива" – Конрад Музика

До жовтня українські ППО були зосереджені на захисті передових військ на сході й півдні, а також на ключових урядових будівлях і військових об'єктах у Києві й кількох обласних центрах. Зараз Україна намагається захистити енергосистему в усіх куточках країни.

У міру того, як війна наближається до позначки в рік, неухильно зростають типи озброєнь, які постачають в Україну. Генерал-лейтенант ВПС у відставці Дейв Дептула каже, що потрібно більше.

Війни не виграють лише завдяки гарній обороні. США час дати Україні винищувачі, передові високоточні боєприпаси й ракети більшої дальності

"Війни не виграють лише завдяки добрій обороні. США час надати Україні винищувачі, передові високоточні боєприпаси та ракети класу "земля – земля" більшої дальності. Важливо зараз дати Україні потужнішу зброю, щоб завдати поразки російським силам, а не просто тримати їх в обороні", – сказав Дептула.

Після Patriot можуть піти F-16, Abrams і Leopard

США й країни НАТО не бажають поглиблювати постачання сучасної зброї, боячись відповіді Росії, але постачання Patriot може означати поворотний момент, пише американська ABC.

"Небажання постачати західні літаки чи бойові танки теж буде значно зменшено. Якщо США також захочуть дати винищувачі F16, танки Abrams і так далі, очевидно, це вплине на перебіг війни", – каже професор Штефан Фрюлінґ із Центру стратегічних та оборонних досліджень ANU.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Остання атака Росії – аргумент, щоб поставляти більше ППО" – Юліуш Сабак

В Україну ще не постачали бойові танки західної розробки, але США заявили, що не заперечуватимуть проти постачання Німеччиною танків Leopard 2. Leopard 2 та Abrams – одні з найсучасніших бойових танків у світі.

"Цілком можемо побачити постачання танків європейської конструкції. Імовірно, Leopard 2, які зберігаються в країнах НАТО. Це відбудеться найближчими тижнями, якщо буде ширша зміна", – каже професор Фрюлінґ.

Крім ядерної зброї, Москві нічим відповісти

Як відреагує Росія? Галасливо, але на цьому все. Оглядачі люблять аналізувати останні заяви Володимира Путіна щоразу, коли постачання зброї зі США покращує становище України. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив у середу, що останній транш "призводить до загострення конфлікту і не обіцяє нічого хорошого для України". Про це пише CNN.

Москва щосили намагається озброїти свої звичайні сили, і за винятком ядерних сил, у неї закінчуються нові карти для гри

Але Москва щосили намагається озброїти й згуртувати свої звичайні сили, і за винятком її ядерних сил, схоже, у неї закінчуються нові карти для гри. Китай та Індія приєдналися до Заходу у відкритих заявах проти застосування ядерної сили, що зробило цей варіант ще менш імовірним.

Західні аналітики зазначають, що Росія постійно бурчала щодо цих поставок, але практично стримано реагувала на перетин того, що ще в січні можна було б назвати "червоними лініями".

Які країни дають найбільше?

Щодо загальних витрат на військову підтримку з початку війни, то США виділили $18,5 млрд, що набагато більше, ніж будь-яка інша країна. Німеччина, Велика Британія та Польща займають у цьому умовному рейтингу другу, третю та четверту сходинку за величиною суми. Про це пише ВВС.

Президент Зеленський закликав збільшити ці суми і заявив, що витрати на оборону для України становлять близько $5 млрд на місяць.

Автор: ВВС
  Військова допомога різних країн Україні
Військова допомога різних країн Україні

Військові експерти кажуть, що успіх на полі бою потребує величезної кількості зброї, навчання, запчастин та іншого підтримання.

Радянська зенітна система С-300 широко використовувалася проти російських атак, але Київ не раз закликав до використання досконалішої зброї для захисту. До початку війни у лютому в Україні було близько 250 С-300, і були спроби поповнитися аналогічними системами, що зберігаються в інших країнах колишнього Варшавського договору. Деякі надійшли зі Словаччини.

NASAMS і Iris-T збільшили відсоток збитих російських ракет з близько 55% до понад 80%

Західні партнери поставили Україні системи ППО NASAMS та Iris-T, що збільшило відсоток збитих російських ракет з близько 55% до понад 80%.

Аналітики кажуть, що Україна гостро потребує поліпшення постачання артилерії та боєприпасів. США відправили в Україну щонайменше дюжину ракетних установок HIMARS. Боєприпаси до неї б'ють близько 80 км. Вони набагато точніші, ніж аналогічні російські системи. Україна просить ракети ATACMS, які б'ють на 300 км. Але Америка поки що опирається.

Автор: ВВС
  Артилерійська система М777, відома також в Україні як «Три топора»
Артилерійська система М777, відома також в Україні як «Три топора»

На початку липня Австралія, Канада та США відправили в Україну понад 100 гаубиць M777 та 300 тис. снарядів калібру 155 мм. Дальність її аналогічна російській гаубиці "Гіацинт-Б" і набагато більше, ніж у російської гармати, що буксується, Д-30.

Україні дали щонайменше 5000 пускових установок NLAW, призначених для знищення танків. Ця зброя відіграла важливу роль у зупиненні наступу російських військ на Київ у перші години й дні вторгнення.

Автор: ВВС
  Танк Т72
Танк Т72

Україна отримала понад 230 танків з Польщі й Чехії. Пожертвувані Варшавою танки частково компенсували альтернативним озброєнням від союзних країн, включаючи танки Challenger-2 з Великої Британії. ЗСУ десятиліттями використовують Т-72 і мають можливості для їх технічного обслуговування та запчастини, а також навчений екіпаж.

Автор: ВВС
  Турецький дрон Bayraktar TB2
Турецький дрон Bayraktar TB2

Досі дрони беруть активну участь у війні. Багато їх використовують для спостереження, наведення і ударів. Туреччина продала Україні бойові безпілотники Bayraktar TB2 Цей дрон був надзвичайно ефективним, літаючи на висоті близько 7600 м, перш ніж знижуватися, щоб атакувати російські цілі за допомогою бомб з лазерним наведенням. Ці безпілотники знищили гелікоптери, військові кораблі та ракетні комплекси. Їх також використовували для визначення точного розташування російських позицій для точкових артилерійських ударів.

Президент Зеленський здійснює перший за 10 місяців вторгнення візит за кордон – у США. На кону системи Patriot від Америки, голосування в Конгресі щодо $45 млрд допомоги Україні в 2023 році, продовження двопартійного підтримання Києва і можливість дотиснути Росію у війні, поки не перегрупувалася. Але зброю далекого радіусу дії для наступу Україні навряд чи дадуть. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

Зараз ви читаєте новину «Американські Patriot захистять Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути