Ексклюзиви
понеділок, 20 червня 2022 20:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Американці не були б скупими на зброю, якби щодня гинуло по 100 солдат США " - оглядач Макс Бут

"Американці не були б скупими на зброю, якби щодня гинуло по 100 солдат США " - оглядач Макс Бут
Оглядач Макс Бут вважає, що якби США втрачали в боях понад 100 солдатів на день, Америка кинула б набагато більше авіації, бронетехніки та артилерії в бій / WP

Думки у виданні The Washington Post оглядача Макса Бута

Військова допомога США Україні - добра, але недостатня. Частково це через концептуальну помилку, якої продовжуємо припускатися. Продовжуємо думати, що це їхня війна. Мусимо зрозуміти, що це наша війна, і діяти відповідно.

Росія не просто напала на сусідню країну. А завдала удару по фундаменту, заснованому на правилах міжнародного порядку, який США та їхні союзники будують з 1945 року. Якщо Росії вдасться уникнути покарання за агресію, це стане сигналом диктаторам у всьому світі, що можуть робити все, що захочуть, і Захід занадто слабкий, щоб зупинити їх.

Тоді російський диктатор Володимир Путін націлиться на балтійські країни, члени НАТО, які, як і Україна, різного часу входили до складу Російської імперії. Тоді Китай націлиться на Тайвань. Напад на країни Балтії чи на Тайвань, швидше за все, втягне США у війну, яка може перерости у Третю світову.

Найкращий спосіб зберегти мир - допомогти Україні з розгромними втратами відкинути російських загарбників

Найкращий спосіб зберегти мир – допомогти Україні з розгромними втратами відкинути російських загарбників. Це стане потужним сигналом не тільки Путіну, а й кожному диктатору на планеті - не зв'язуйтесь із Заходом. Але це не те, чим ми займаємось. Ми даємо українцям достатню кількість зброї, щоб уникнути їхньої поразки, але недостатню для перемоги. Українці програють в артилерії 10 до 1 в критично важливій битві на Донбасі. Це неприйнятно.

Ми не були б такими скупими, якби американські війська були на передовій. За даними проекту "Недоліки війни" Університету Брауна, з 11 вересня 2001 року США витратили понад $3 трлн на війну з тероризмом, що охопила конфлікти в Іраку та Афганістані. Це в середньому $12 млрд щомісяця протягом майже 21 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилає Україні достатньо зброї, щоб вижила, але замало для перемоги" – американська експертка Мелінда Гарінґ

Для порівняння, після російського вторгнення в Україну 24 лютого Штати виділили лише $5,6 млрд на допомогу в галузі безпеки, а останній транш у розмірі $1 млрд було оголошено минулого тижня. Це дуже багато грошей, якщо говорити про іноземну допомогу, але це копійки, порівняно з тим, що витрачаємо на власні війни. Якби це була війна США, з лютого ми могли б витратити $48 млрд. чи більше.

Це різниця майже в рази, що допомагає пояснити, чому наші пакети допомоги такі далекі від того, чого просять українці. За словами помічника президента Володимира Зеленського, для досягнення "паритету важких озброєнь" з окупантами Україні необхідно 1000 155-мм гаубиць, 300 реактивних систем залпового вогню, 500 танків, 2000 одиниць бронетехніки та 1000 безпілотників. На даний момент США зобов'язалися надати 126 155-мм гаубиць, чотири високомобільні артилерійські ракетні системи, 200 бронетранспортерів та 121 безпілотник Phoenix Ghost. Наші союзники зробили свій критичний внесок, але в сукупності цього все рівно замало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шанси порозумітися з Росією - нульові" – посол США при ОБСЄ Майкл Карпентер

США не надали ні танків, ні літаків. Адміністрація Джо Байдена не тільки не надіслала винищувачі F-16 чи штурмовиків А-10, а й відмовилася сприяти перекиданню винищувачів МіГ-29 з Польщі. Генерал-лейтенант ВПС у відставці Девід Дептула каже, що Штати мають на зберіганні понад 200 безпілотників MQ-1C Grey Eagle, які можуть бути відправлені в Україну. Озброєні ракетами Hellfire ці безпілотники можуть допомогти переламати ситуацію на Донбасі. Але адміністрація Байдена наразі не надіслала жодного "сірого орла".

"Підтримуємо українську армію настільки швидко, наскільки можливо", - каже генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів США.

Можете посперечатися на всю криптовалюту світу, що якби США втрачали у боях понад 100 солдатів на день, ми кинули б набагато більше сил

Це просто неправда. Можете посперечатися на всю криптовалюту у світі, що якби США втрачали в боях понад 100 солдатів на день, ми кинули б набагато більше авіації, бронетехніки та артилерії в бій. Це втрати, яких ми не зазнавали з часів Другої світової війни.

Ми не говорили б нашим військам: "Не пощастило. Робіть все, що можете". Але це, по суті, те, що говоримо українцям. Життя українців значить менше, ніж життя американців? Не має так бути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Світові запаси їжі буквально перебувають у заручниках в російських військових" – Девід Ігнатіус

Адміністрація Байдена та її захисники мають багато виправдань, щоб не робити більше. Не хочемо бути втягнутими у війну з Росією. Ситуація не така критична, як кажуть українці. Вони не можуть так швидко поглинути занадто багато нової зброї. Росіяни просто знищать чи захоплять наші системи. США мають обмежені запаси. Потрібен час, щоб перемістити важке озброєння та встановити для нього лінії постачання. Хоча не можемо зрівнятися з росіянами за кількістю, але наше обладнання якісніше, тому нам не потрібно постачати його в тих кількостях, які потрібні українцям. І так далі.

Більшість із цих пояснень правдиві, але жодне неспроможне пояснити нашу нездатність зробити більше. Політики повинні постійно ставити собі запитання: "Що б ми робили, якби наші солдати вмирали на Донбасі?" та діяти відповідно. Це не означає, що маємо прямо атакувати Росію. Це означає, що маємо дати Україні ресурси для перемоги у війні, яку Росія веде проти всього Заходу.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Американці не були б скупими на зброю, якби щодня гинуло по 100 солдат США " - оглядач Макс Бут». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути