Ексклюзиви
пʼятниця, 10 березня 2023 15:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Якою може бути перемога України - генерал США Джек Кін розповів

Інтерв'ю у виданні The Washington Post з генералом армії США у відставці Джеком Кіном. Він був заступником начальника штабу сухопутних військ, та є головою Інституту вивчення війни.

Ви кажете, що Україна може перемоги, вигнати росіян з усієї території, яку вони незаконно захопили, включаючи Крим. Як?

Звичайні наземні сили Росії неспроможні успішно провести комбіновану атаку. Тобто маневри, де разом діють піхота, артилерія, авіація і в них все скоординовано. Усі елементи їх звичайних сухопутних військ або зазнали надто великих втрат, або буквально розбиті.

Українці за допомогою HIMARS змогли значно виснажити ці сили. Отже, ми з аналітиками оцінили, що хоча росіяни досягнуть деяких тактичних успіхів, але протягом кількох тижнів завершать теперішній наступ.

Це дозволить українцям провести наступ, який швидше за все розпочнеться десь у травні-червні. Вони хотіли б розпочати його ще кілька тижнів тому. Але не могли цього зробити, бо не мали танків, бронетехніки, достатньої броньованої мобільності. Росіяни були б дуже вразливі до такої атаки.

Автор: US Army
  Генерал Джек Кін розповів, на що буде здатна Україна, якщо отримає усю необхідну зброю
Генерал Джек Кін розповів, на що буде здатна Україна, якщо отримає усю необхідну зброю

Якщо дамо зброю, українці зможуть пройти через Запорізьку область і дістатися до узбережжя, перерізати маршрут постачання до Криму. Потім завдавати ударів по російських базах і складах у Криму

Якщо дамо їм належне озброєння і українці зможуть провести наступ, згодом зможуть пробитися та пройти через Запорізьку область. Тоді спуститися до Мелітополя, дістатися південного узбережжя. Що важливіше, зможуть у такому разі перерізати основний маршрут постачання зі сходу на захід, який є "сухопутним мостом" до Криму. А потім висунути далекобійні ракети, щоб почати завдавати ударів по російських базах у Криму, по їхніх складах, які дають значну підтримку росіянам. Тоді зрештою зможуть також провести наземний маневр, загальновійськові дії, щоб пройти до Криму.

Сподіваюся, на той час ми дамо їм пару необхідних речей. Одна з них – тактичні ракетні системи великої дальності ATACMS, які стріляють на 312 км проти 80 км, які дає зараз HIMARS, а також сучасні винищувачі, такі як F-16. З такими можливостями українці отримають змогу повернути свою територію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми накопичили можливості для масштабної атаки" - Ігор Романенко

Отже, перемога залежить від готовності президента Джо Байдена дати Україні можливості, які ми приховуємо?

Щоб досягти успіху у звичайній загальновійськовій війні, вам потрібні танки, бронетранспортери, солдати, величезна кількість артилерії, системи ППО, які захистять ці сили від удару з неба, скоординований артилерійський вогонь та підтримка з повітря. Це складові успіху. Якщо у вас немає цих інгредієнтів, не зможете захопити територію, яку хочете за той час, за який хочете.

Українці швидко вчаться, вони люті бійці. Мають всі елементи для успіху

США - майстри ведення загальновійськових операцій з застосуванням звичайних озброєнь. Можемо скласти план та стратегію, як перемогти росіян. А українці вони такі треновані. Швидко навчаються. Люті бійці. У них є всі елементи, необхідні для успіху. Їм просто потрібна стратегія, яку можемо допомогти їм розробити за допомогою відповідної зброї. Можемо допомогти розбити цих росіян. Я абсолютно переконаний у цьому. Але, здається, ми не маємо волі для цього.

Якби Байден дав їм цю зброю, чи могло б це допомогти Україні повернути свою територію до другої річниці російського вторгнення?

Якби ми дали їм усе, тоді так. Думаю, вони б могли це зробити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія була, є та буде загрозою" - ексміністр оборони Латвії

Чому Байден не дає їм зброю, необхідну для перемоги?

Думаю, багато хто з нас серйозно стурбований, що адміністрація Байдена, міністерство оборони та інші члени команди національної безпеки дозволили Володимиру Путіну зробити загрозу ескалації головним орієнтиром під час постачання систем озброєння українцям. Думаю, українці дуже засмучені тим, що вони не вчасно отримали цю зброю, особливо передові системи. Спочатку ми говоримо "ні", а за кілька місяців говоримо "так". І це триває цілий рік.

Це справді сумно. Думаю, те, що так сталося, їхній абсолютний страх перед ескалацією. Це важливе політичне рішення. Адміністрація Байдена вирішила надавати підтримку частинами, повільно розгортати потенціал для України. Це абсолютно необґрунтовано, бо незважаючи на всю надану нами зброю, яка підвищила здатність українців вести війну, ескалації з боку Росії не було. Тому вважаю таку політику помилковою.

Хоч убий, не розумію, чому ми дозволяємо Росії, яка має ядерний арсенал, загрожувати потенційним застосуванням ядерної зброї. Допустити, щоб це стало як вето на використання нами звичайних озброєнь для підтримки українців у боротьбі за визволення свого народу.

Думаю, це тривожні дзвіночки, які сигналізують Китаю, який теж має ядерну зброю. Ірану, який її розробляє. А також Північній Кореї, яка її має, і є войовничою державою, котра охоче хизуватися цією зброєю. Це абсолютно неправильний сигнал.

Коли дивлюся на російських генералів, інстинктивно розумію, що вони не збираються рекомендувати Путіну використовувати тактичну ядерну зброю на території України

Коли дивлюся на російських генералів, просто інстинктивно розумію, що вони не мають наміру рекомендувати Путіну використовувати тактичну ядерну зброю на території України. Вони чудово знають, що не можуть захистити свої сили від небезпек вибуху такої зброї. Це не армія СРСР. Це російська армія, яка цьому не навчена та не має для цього захисту. Немає жодного сенсу в тому, щоб це залишалося частиною політики США.

Які наслідки від того, що ми не запобігли цій війні?

Думаю, якби ми дали українцям багато того, що даємо зараз, можливо, ми змогли б утримати Путіна від вторгнення. Ми провели вісім років з адміністрацією Барака Обами, терплячи анексію Путіним Криму та його просування на Донбасі, оголошуючи червону лінію в Сирії щодо застосування хімічної зброї, а потім нічого не роблячи, коли Башар Асад її застосував. І нічого не роблячи з ситуацією в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Західні літаки на озброєнні України зможуть вражати цілі в РФ" - Джеффрі Фішер

А потім приходить адміністрація Байдена і Путін виставляє на кордоні 70 тис. солдатів. Чому це зробив? Бажав побачити реакцію Байдена. Байден зупинив постачання американської зброї до України. Який сигнал отримав Путін?

Потім додайте неймовірну беззастережну капітуляцію в Афганістані, і, гадаю, зберете все разом. Так, вони приведуть вас до висновку, що США - це держава, що слабшає. Вона не має такої ж політичної волі й твердості, щоб протистояти супротивникам, як у Путіна.

Який урок Китай отримає з провалу Заходу в Україні?

Голова Сі Цзіньпін дивиться на це. Якщо побачить, що США йдуть, а НАТО, доклавши моральну та політичну волю для України, перемагає Росію, а потім демонструє відсутність такої волі? Думаю, це підтвердило б те, що Сі говорив протягом 10 років – США держава, що слабшає, і він повністю має намір замінити її як світового лідера.

Якщо нам вдасться досягти успіху в Україні, це змусить Китай двічі подумати, перш ніж нападати на Тайвань

Що скажете критикам, які кажуть, що ми надто багато витрачаємо на Україну?

$100 млрд – так, це значна сума. Але це невелика частина бюджету приблизно з $6 трлн. Які дивіденди з інвестицій у $100 млрд отримуємо за те, що зупиняємо російську агресію. Якщо нам вдасться досягти успіху, це буквально змусить Сі двічі подумати, перш ніж нападати на Тайвань. Коли він побачить американську геополітичну позицію, прийняту разом із союзниками, це послужить величезним сигналом. Думаю, Іран отримає те саме.

Деякі американські праві кажуть, що Байдена більше турбують кордони України, ніж наші власні.

Деякі з цих аргументів значною мірою ірраціональні. Наприклад, "чому ми не повинні фінансувати війну в Україні, коли маємо таку проблему на кордоні".

Хтось вірить, що якщо ми сьогодні приберемо фінансування війни в Україні й скажемо, що більше не будемо, то адміністрація Байдена вирішить проблеми на південному кордоні США? Нам потрібно вирішувати проблеми на кордоні з Мексикою, але ці речі не виключають одна одну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал в Міноборони і найгірший міністр: Артур Переверзєв про проблеми у відомстві

Що буде, якщо Китай почне давати Росії військову допомогу?

Я був приємно здивований ЄС, який підвівся і сказав, що не хоче брати участь у цьому, і "це буде червоною лінією". Якщо Китай дасть смертоносну допомогу, це значно зблизить США та ЄС у протидії Китаю.

Якщо Путін не зазнає поразки, що він робитиме?

Путін знову і знову говорив, що його головна ціль – повернути Російську імперію. Він хоче, щоб колишні радянські республіки, які тепер у НАТО, повернулися до цієї імперії. Він зробить це силою. Погрожував цим. Думаю, у цьому він був цілком серйозний.

А тепер послухайте – його армія у поганому стані. Це не те, що якщо війна завтра закінчиться, Путін зможе зібратися за півроку чи рік і провести вторгнення до балтійської держави, Болгарії чи Румунії. Вони найвразливіші. Молдова - її він міг би взяти за кілька тижнів, але вони не пов'язані з НАТО. Я ні на мить не вірю, що Путін відмовився від цієї цілі. Він навіть не вважає Україну країною. Бачить її як частину Росії. Думаю, маємо поставитися до цього серйозно.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Якою може бути перемога України - генерал США Джек Кін розповів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути