середа, 27 вересня 2017 11:36

Я пропоную реформувати ЄС - Макрон

Я пропоную реформувати ЄС - Макрон

Президент Франції Макрон незадоволений конкурентоспроможністю, інтегрованістю і демократичністю Євросоюзу.

Його конкретні пропозиції з реформування ЄС передала "Європейська правда".

Сьогодні Макрон виступив в університеті Сорбонни з півторагодинною промовою, в якій запропонував організувати новий парламент, що не підлягатиме Європарламенту, та створити посаду міністра бюджету і фінансів європейських країн. З останнім Анґела Меркель погоджується, проте сумнівається, чи варто наділяти такого посадовця широкими повноваженнями.

Макрон сприймає Німеччину як головного союзника в реформуванні ЄС: "Я пропоную Німеччині нове партнерство. Ми не погодимось з усім відразу, але ми обговорюватимемо все".

У Макрона є й інші пропозиції. Так, треба змінити правила оподаткування у всіх країнах єврозони і посилити взаємозалежність європейських держав: "Бюджет має йти поряд із сильним політичним керівництвом на чолі зі спільним міністром (фінансів) і сильним парламентським наглядом на європейському рівні". Тут збільшення взаємозалежності полягає в посиленні контролю за фінансами європейських держав. Згідно з планом Макрона, фінансування стане прозорішим.

Президент Франції торкнувся і питань національної безпеки. Він запропонував створити спільний оборонний бюджет ЄС, спільні сили реагування та загальноєвропейське розвідувальне агентство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єврокомісія запропонувала створити агентство з кібербезпеки

"На початку наступного десятиріччя Європа повинна мати спільні сили, єдиний оборонний бюджет та спільну доктрину дій", - конкретизував дедлайни Макрон.

Створення загальноєвропейського агентства з надання притулку для швидшого вирішення імміграційних проблем - також ідея Макрона. Він також виступає за зменшення кількості членів Єврокомісії до 15 у рамках боротьби з забюрократизованістю ЄС.

Отже, рецепт Макрона з оновлення ЄС полягає у посиленні взаємозалежності європейських держав і створенні якомога більшої кількості спільних організацій. Із цим закликом він і звернувся до Німеччини під час промови в Сорбонні, наголошуючи на необхідності повної інтеграції німецько-французьких ринків та їхніх корпоративних правил до кінця 2024 року.

"Ми (Франція і Німеччина. - Gazeta.ua) поділяємо ті самі європейські амбіції. Я знаю, що вона віддана справі Європі", - сказав Макрон, маючи на увазі канцлера Німеччини Анґелу Меркель.

Жан-Клод Юнкер, президент Єврокомісії, не підтримує ідею спільного бюджету і нового європейського парламенту.

Зараз ви читаєте новину «Я пропоную реформувати ЄС - Макрон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути