неділя, 04 вересня 2011 17:49
Володимир Степенко
Володимир Степенко
Директор з маркетингу консалтингової компанії SV Development

Житло економ-класу буде дорожчати

У державній податковій службі заявили, що у півтора раза, на 1,1 млрд грн зросли надходження від операцій з нерухомістю. Пояснили це впровадженням нових методів боротьби із тіньовою економікою та ухиленням від оподаткування. Серед потенційних покупців житла почали ширитися чутки, що через це підскочать ціни на ринку. Але думати так - невірно.

Дехто зауважував, що причиною стала зміна складу чиновницького апарату. Мовляв, одні посадовці змінили інших, й через це домовлятися про тіньові схеми стало складніше. Це, можливо, й додало дуже незначний відсоток до збільшення податкових надходжень. Всім відомо, що з практично будь-якими чиновниками можна домовитися - були б гроші.

Інші казали, що податківцям вдалося перекрити найдієвіший варіант штучного зменшення податків на вторинному ринку - заниження вартості нерухомості. Як правило, ціна, за яку її продають, вища за ту, яку дало їй бюро технічної інвентаризації. Наприклад, БТІ оцінило квартиру в $ 20 тис., і на папері її продають саме за такою ціною, а насправді ж платять ринкову ціну - скажімо, $ 100 тис.

Відповідно, держава отримує менший процент від угоди. Чи могло перекриття цієї схеми збільшити надходження до Податкової майже удвічі? Відповідь - ні. У такої схеми є суттєвий мінус - покупець і продавець мають дуже довіряти один одному: останній може захотіти повернути собі нерухомість за офіційною ціною. Тому така схема не надто популярна і суттєво на ринок не впливає.

Отже, зростанню податкових надходжень посприяло зовсім інше. У 2011 році закладено низку проектів з будівництва житлової нерухомості - набагато більше, ніж у пік кризи у 2008-2009 роках. Згідно із законодавством, забудовники тепер мають сплачувати податки та відрахування перед початком будівництва. Саме звідси - найбільша частка надходжень до Податкової.

Зараз на ринку нерухомості залишилась набагато менша кількість компаній, ніж у ті ж 2008-2009 рр. Вижили найсильніші й абсолютна більшість з них здатні справно сплачувати податки. Зовсім нещодавно набув чинності новий Містобудівний кодекс, і компанії ще не вивчили його настільки досконально, щоб знайти якісь можливості "законно" ухилитись від його норм, якщо це взагалі можливо.

Свою роль у збільшенні надходжень до Податкової відіграло й те, що при укладанні угоди купівлі-продажу квартири до держмита й відрахувань у Пенсійний фонд додали ще одну умову. Тепер якщо ви перепродаєте квартиру, яку придбали менше, ніж три роки тому, додатково знімаються 5% податку.

Утім, що б не було причиною збільшення обсягу податкових відрахувань, він аж ніяк не позначиться на відносному ціновому штилі житлового ринку. Вартість нерухомості залежить від набагато більш вагомих факторів, тому в найближчий рік чи два забудовники не змінюватимуть ціни суттєво.

Не варто очікувати й серйозних сезонних змін у цінах на житло. Як свідчить досвід останніх кількох років, такого фактору, як сезонність, на ринку нерухомості в Україні вже майже не існує: у більшості людей вже немає більш-менш серйозних заощаджень, іпотечне кредитування не працює на доступному для населення рівні.

Можна спрогнозувати, що у вересні кількість угод купівлі-продажу зросте порівняно із серпнем. Але не настільки, щоб суттєво плинути на вартість житла.

Невеликі зміни стосуватимуться сегмент житла "делюкс", що коштує від $ 200 тис. та "еліт". Така нерухомість зараз трохи дешевшає через брак попиту і повільно дешевшатиме надалі. Інша ситуація із класом "економ", ціни на який починаються від $ 40 тисяч. Там ціни , що вже уперлися у дно, поволі підвищуватимуться. Сегмент "бізнес" - від $ 100 тис. - буде найстабільнішим у ціновому плані. Та всі ці зміни локальні. Глобальна середня ціна має залишитися приблизно на нинішньому рівні.

Зараз ви читаєте новину «Житло економ-класу буде дорожчати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути