Ексклюзиви
понеділок, 03 грудня 2012 17:34
Володимир Лановий
Володимир Лановий
Екс-міністр економіки, президент Центру ринкових реформ

"Якщо податком на валюту тільки залякують - люди зірвуться і панічно скуповуватимуть все"

У Верховній раді зареєстровано два законопроекти, якими пропонується ввести збори до Пенсійного фонду з операцій з продажу готівкової іноземної валюти як з фізичних, так і з юридичних осіб. Так нардеп Валерій Шаманов пропонується ввести 10% збір до Пенсійного фонду України з суми операцій з продажу готівкової іноземної валюти фізичними особами. Натомість народний депутат Андрій Павловський пропонує ввести 15% збір до Пенсійного фонду з суми операцій з продажу готівкової іноземної валюти юридичними особами.

Раніше у Верховній Раді було зареєстровано законопроект про введення 15% податку на продаж валюти. Однак 20 листопада ВР відклала його розгляд на невизначений термін, оскільки його автор народний депутат Віталій Хомутинник відкликав законопроект.

Ідея щодо введення такого податку належить голові Національного банку Сергію Арбузову. "Регіонали" не виключають, що до цього законопроект парламент таки повернеться.

Влада намагається проштовхнути цей законопроект, оскільки криза в економіці вже відчутна. Зараз у країні є дефіцит валюти. Зокрема, уряд має погасити свої валютні борги і особливо великі ці повернення мають бути у наступному році - це приблизно 10 млрд доларів. А відомо, що валютні резерви Національного банку України щороку зменшуються, тому перспектива є дуже не привабливою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закон про 15% з продажу валюти відволікає увагу від того, що насправді відбувається - експерт

У зв'язку з цим, уряд вважає, що таким методом як введення податку на продаж валюти він змусить населення не скуповувати її та менше заощаджувати коштів у валюті. А отже валюта залишатиметься у банківських установах. Думаю, що саме така зараз логіка уряду. Хоча її важко визнати об'єктивною і правдивою.

Адже оподаткування будь-якого обороту, будь-якої діяльності - це тиск на цей вид дільності і, фактично, заборона такого виду діяльності. Якщо ми сьогодні обкладемо, наприклад, продаж молока у магазинах 15-відсотковим податком, то молоко з магазинів зникне. Отже і валюта зникне з обмінних пунктів і банківських установ. Люди перестануть просто довіряти банкам і утвориться позабанківьский чорний ринок обміну. Бо зупинити обмін не можна — це навіть не прибуткова якась діяльність, а це просто органічна потреба отримувати необхідні засоби для платежу. Одні люди їдуть за кордоном і їм необхідна валюта, а інші навпаки — заробляють за кордоном і приїжджають сюди, щоби тут щось побудувати, чи почати якийсь бізнес, чи купити щось для батьків, дітей.

Тобто, це дуже невиважений крок. Тому, у мене все ж є сподівання, що депутати не підтримують цей законопроект. Коли перший законопроект з'явився у Верховній Раді, у першому читанні більшість фракцій взагалі висловилися проти нього, тому це питання навіть не ставилося на голосування. Звісно, зараз може щось і змінилися. Але в будь-якому разі, це завдасть лише шкоди. Дії уряду не конструктивні в цьому плані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт про "валютний податок": Жодна мета не буде досягнута

Я думаю, що це тимчасові якісь заходи, можливо навіть спрямовані на те, щоби люди напередодні введення закону здали максимальну кількість валюти. Адже закон не може бути введений раніше, ніж за три місяці, тим паче треба ще внести відповідні зміни до Податкового кодексу. Все це потребує тривалого часу. Але очікування такого податку змусить людей позбутися валюти вже сьогодні, коли вони сподівалися, що продадуть її, скажімо, через півроку, для того, щоби не потрапити під цей прес.

Це може бути таким собі психологічним кроком. Дехто з економістів вважає, що це саме так. Люди зараз поспішаючи здають валюту. Але якщо потім зміниться ситуація і податок не буде введено, і виявиться, що це тільки залякування цим податком, то взагалі зруйнується психологічна конструкція і люди будуть все скуповувати наперед. Люди зірвуться. Якщо зараз вони більш еластично, спокійно відносяться до валютних заощаджень, то потім це може призвести до панічного скуповування валюти. Ефект буде зворотній.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо податком на валюту тільки залякують - люди зірвуться і панічно скуповуватимуть все"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути