Ексклюзиви
пʼятниця, 03 вересня 2010 01:37

"Знайома півтори тисячі гривень дала лікарю, тисячу — акушерам"

Автор: фото: Поліна РОМАНОВА
  Отець Олег освячує палату міжрайонного пологового будинку у Бершаді у день його відкриття
Отець Олег освячує палату міжрайонного пологового будинку у Бершаді у день його відкриття

20 серпня у Бершаді відкрили перший міжрайонний пологовий будинок. Він розрахований на 40 ліжок. Обслуговуватиме Бершадський та Чечельницький райони.

Пацієнток новий пологовий почне приймати за тиждень.

— Чекаємо дозволу від санепідемстанції, — каже головний лікар Василь Залецький. — Пологовий будинок почали зводити ще 1996 року. Потім три роки будівництво було заморожене. Держава дала 90 відсотків коштів — 8,4 мільйона гривень. Ще не вистачало 1,6 мільйона на обладнання. Його протягом трьох років купили за кошти лікарні й благодійних організацій "Від серця до серця", "Тріумф" та інших.

У Чечельницькій райлікарні є пологове відділення. Але працюють лише двоє лікарів-гінекологів. Тоді як для приймання пологів потрібно троє медиків. У бершадському пологовому є вісім таких лікарів.

— Чечельник знаходиться від Бершаді за 40 кілометрів. Тобто їхати потрібно хвилин 20. Міжрайонні автобуси ходять регулярно, — продовжує Василь Анатолійович. — Вагітних привозитиме чечельницька "швидка" або вони можуть добиратися до нас власним авто. 20 хвилин — припустимий проміжок часу навіть для тієї, в котрої вже відійшли води. Звичайно, жінки можуть народжувати і в себе в районі. Це за їхнім вибором.

Також керівництво міжрайонного пологового будинку хоче укласти договір про співпрацю з райлікарнями Тростянця, Теплика, Піщанки.

Приміщенню, де раніше розташовувалося пологове відділення у Бершаді, виповнилося 110 років. У ньому могли перебувати 11 жінок. Був лише один душ.

— А в новому 15 душових кабінок. Гаряча вода через бойлер, — розповідає Світлана Красюк, лікар-неонатолог. — Є ліфт, їдальня, сімейні палати для партнерських пологів. Тепер УЗД-діагностика буде цілодобовою.

— Такі міжрайонні пологові відділення, як збудували у Бершаді, потрібні, — вважає Лідія Діденко, 41 рік, начальник обласного управління охорони здоров"я. — Там зосереджено сучасне обладнання, створено найоптимальніші умови для жінок і новонароджених, організовано систему роботи з підготовки медперсоналу.


19 серпня після капітального ремонту відкрили пологове відділення у Жмеринці. У ньому 10 одномісних палат, сучасний пологовий зал зі шведською стінкою, м"ячами. На апаратуру витратили понад 560 тис. грн.

— Мені народжувати через півтора місяця, то зразу мама шукала щось у Вінниці, — каже місцева 19-річна Олена Кучер. — Але коли побачила, який у нас роддом відкрили, то думаю тут лишитися.

25-річна Наталія Алексєєнко із Хмільника місяць тому народила доньку в пологовому селища Літин:

— У нас у Хмільнику при райлікарні непогане пологове відділення, торік зробили хороший ремонт, але там погано народжувати. Знайома за роди заплатила 3 тисячі гривень. 1,5 тисячі дала доктору, 1000 — акушерам. Роди пройшли нормально. Але медперсонал постійно зайнятий. Щоб подивитися до швів чи зробити укол, треба було давати хабара медсестрам. Огляд дитини теж платний. В общєм, порадили шукати інший роддом.

Якщо в пологових стоїть гінекологічне крісло старого зразка, понятно, що туди краще не йти

Завідувач Літинського пологового будинку 54-річний Сергій Кобель радить вагітним зважати на умови, в яких їм доведеться народжувати.

— Якщо в пологових стоїть гінекологічне крісло старого зразка, понятно, що туди краще не йти, — пояснює. — Треба звертати увагу на кількість пологових залів. Бажано, щоб жінка могла вибирати вільне положення при народженні дитини, щоби в пологовому був кювез, реанімаційне відділення для новонароджених і, звичайно, — кваліфіковані лікарі. Чим більше у закладі медиків у віці, тим краще. Перші 10 років лікар працює на свою репутацію, а далі репутація працює на нього. Зараз після вдалих пологів до нас їдуть удруге з Івано-Франківська, Києва і навіть із Росії.


Найчастіше із райцентрів їдуть народжувати до обласної лікарні ім. Пирогова.

— У мене були ускладнення. На третьому місяці вагітності почала погано бачити, то лікарі радили робити кесарів розтин, — розповідає 21-річна Тетяна Руснак із Гайсина. — Казали, якщо не погоджуся — лишуся сліпою.

Знайомі порадили Тетяні народжувати в обласній лікарні:

— Думала, туди попадають тільки по блату. Прийшла до заввіділення, пояснила ситуацію, він вислухав і погодився прийняти мене. Народжувала самостійно, без ускладнень. Лежала в общій палаті, бо індивідуальні на той момент були зайняті, але задоволена. Лікарям не платила, тільки в качєствє благодарності свому лєчащому занесла 100 євро. Ще гривень у 500 обійшлися медикаменти.

— До нас звертаються жінки із різними патологіями, — пояснює Юрій Банах, 50 років, завідувач пологового відділення лікарні ім. Пирогова. — Жінкам, що вагаються, який пологовий обрати, пораджу більше уваги звертати на кваліфікацію лікарів. А на умови перебування — в останню чергу.


8586

СТІЛЬКИ дітей народилося на Вінниччині від початку року. Торік було 18053 немовлят. Найменше народжували 2001-го — 14563 малюків. Найбільше 1997-го — 18293. Останні кілька років в області народжується більше хлопчиків.

Зараз ви читаєте новину «"Знайома півтори тисячі гривень дала лікарю, тисячу — акушерам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути