четвер, 04 червня 2009 17:43

За впійманого браконьєра з електровудкою виплачують дві тисячі гривень премії

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  29 травня у селі Глибочок Тростянецького району під час рейду затримали трьох браконьєрів з селища Крижопіль. Інспектор обласної рибоохорони Роман Додчук (праворуч) витягає з сітки рибу. Другий чоловік — затриманий
29 травня у селі Глибочок Тростянецького району під час рейду затримали трьох браконьєрів з селища Крижопіль. Інспектор обласної рибоохорони Роман Додчук (праворуч) витягає з сітки рибу. Другий чоловік — затриманий

"Рома! Оно на велосипеді дід поїхав з сіткою-хваткою. Дивися завжди по боках!" — навчає свого молодого підлеглого керівник Державного управління рибоохорони на Вінниччині 48-річний Микола Коменчук. Наприкінці травня бригада інспекторів три дні проводила рейди водоймами Тростянецького району. Їздили двома службовими "нивами".

Близько 22.00 на місцеву дільницю рибоохорони зателефонували охоронці водосховища в селі Крутогорб Гайсинського району. Там затримали чоловіка з сіткою. Інспектори виїжджають на місце.

— Нє-нє-нє, це не моє, — заперечує місцевий житель 50-річний Микола Олександрович у шкіряній зимовій куртці інспектора Державтоінспекції. — Сітка просто рядом валялася. От якби я в лодці з нею був, у воду закидував, тоді б оформляли на мене протокол.

Чоловіка відпускають.

— Бачте, хлопці, порушники не менш юридично грамотні за вас, — зауважує Коменчук.

Їдемо до водосховища у село Глибочок. На березі помічаємо білий "Фольксваґен-пікап". Інспектори обходять водойму з трьох боків. Службова "нива" зупиняється метрів за 20 від "пікапа". Чекаємо, доки браконьєри вийдуть забирати сітки зі здобиччю.

О шостій ранку з "фольксваґена" виходять троє заспаних чоловіків. Двоє сідають у надувний зелений човен.

— Фотографуйте скоріше, як сітки витягають. Тільки обережно, — тихцем говорить мені Коменчук. — Бо потім скажуть, що просто там плавали.

З іншого боку наближається моторний човен рибоохорони. Браконьєри кидають сітки в ставок. Один в одязі стрибає у воду й пливе до берега. Там його теж зустрічають інспектори. Знаходять три сітки, з яких дістають 70 окунів та чотирьох коропів.

— Зараз подзвоню куму, він знає начальника районної міліції! — лякає затриманий.

Порушники — жителі сусіднього райцентру Крижопіль. Запевняють, що відпочивали біля води. Увечері ловили рибу двома спінінгами. Лову не було, тому взялися сітками.

— Да подивіться, які з нас браконьєри! — показують на малий улов.

Зараз подзвоню куму, він знає начальника міліції

— Яка сітка, така й риба, — сміється інспектор 46-річний Костянтин Рибчинський. — Ви ж узяли "двадцятку", для малька.

У порушників вилучили човен, сітку та здобич. Працівники рибоохорони готують документи для суду.

Найбільшої шкоди завдають браконьєри, які використовують електровудки. Паралізована струмом риба, яку не встигли зібрати, на кілька років утрачає здатність розмножуватися. Тому за спійманого з електровудочкою браконьєра держава виплачує кожному інспекторові 2 тис. грн премії.

— Гине все живе, — зазначає Микола Коменчук. — І людина може постраждати. Нещодавно один із районних судів зобов"язав нас повернути електровудочку, яку вилучили в порушника. Адвокат запевняв, що цей пристрій безпечний. То я йому запропонував залізти у воду, а я ту електровудочку ввімкну.

Нерест на річках триває з 1 квітня до 20 травня, на ставках — до 10 червня. Дністровське водосховище — до 30 червня. За цей час інспектори зафіксували понад 700 порушень. У чотирьох випадках браконьєри орудували електровудками.

— Цей ажіотаж через кризу, — пояснює неприємно високу статистику Микола Коменчук. — Що не день більше безробітних. Люди в містах не витримують, тікають по селах. А сітки коштують копійки, десь до 25 гривнів.

У період нересту затриманий порушник має сплатити штраф від 340 до 680 грн. Окремо платять за кожну виловлену рибину: окунь та карась — 5 грн, плітка — 10, короп — 25, білий амур, товстолобик, судак, щука — 51, сом — 85 грн.

— Коли закінчується нерест, я сам люблю порибалити з вудочкою, — розповідає Микола Кононович. — Рибу як почистиш у водичці, більше полоскати не треба. Замість потрошків у живіт їй накладеш мілко нарізаної цибульки, зелень. Кілька розрізів по хребту, обкачати в кукурудзяному борошні та на гарячу сковородочку. Смакота неймовірна.

Зараз ви читаєте новину «За впійманого браконьєра з електровудкою виплачують дві тисячі гривень премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути