понеділок, 05 березня 2012 05:30

За успадкований пай має заплатити орендар

"Від батька дістався земельний пай. За п'ять років не знаходив часу оформити його на себе. Чув, той пай обробляє місцевий орендар, але зі мною не розраховується. Чи маю право після переоформлення документів на себе отримати від орендаря гроші за використання батькового паю за всі п'ять років?"

Запитує Василь Яришівський, 55 років, Вінниця.

— Можна отримати гроші за кожний рік лиш тоді, коли орендар попередньо уклав договір із батьком. Його прямими спадкоємцями визначають дружину, дітей та онуків. У спадщину вони вступають через півроку. Якщо спадкоємці з'являються пізніше, отримати право власності можна через суд. Спадкоємцю орендар має за кожний рік виплатити 3 відсотки нормативно-грошової оцінки земельної частки паю. Це приблизно 1200 гривень по області, — пояснює 33-річний Сергій Сарабун, начальник відділу оцінки ринку земель обласного Держкомзему. — Договори оренди на невитребувані земельні ділянки укладають із райдержадміністрацією, якщо на них не видавали державних актів та сертифікатів. Якщо є хоч якісь документи на землю, на яку немає спадкоємців чи невідомо, де вони, тоді орендар укладає договір із сільською радою на право керування спадщиною — паєм. При цьому щороку віддає 7 гривень земельного податку та 418 гривень орендної плати за гектар.

Зараз ви читаєте новину «За успадкований пай має заплатити орендар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути