четвер, 19 липня 2012 05:00

Води бракує одразу в трьох областях України

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  Житель міста Ладижин Василь Яцименко зачерпує кружкою воду, яку щойно витягнув зі своєї другої криниці. У першій вода пропала шість років тому
Житель міста Ладижин Василь Яцименко зачерпує кружкою воду, яку щойно витягнув зі своєї другої криниці. У першій вода пропала шість років тому

Місто Ладижин і далі потерпає від браку води у криницях. У деяких вода пропала зовсім, у інших її рівень значно знизився. На п'яти вулицях старої частини міста, де немає водогону, мерія оголосила надзвичайний стан. Сюди щовечора підвозять технічну воду, якою можна мити посуд та прати білизну.

На вул. Слобода у Ладижині у вівторок в обід 66-річний Василь Яцименко розмовляє із сусідкою Вірою Петрівною. На її подвір'ї стоять пластмасові та залізні бідони з водою, відра, каструля й лійка. Щодня господиня набирає 100-200 л.

— У мене суха криниця, — розповідає Віра Петрівна. — Минулого року був дефіцит води, але ж не такий, як цього. Якби не привозили воду, то не знаю, що робила б. У мене ж і корова, і бичок. Та й самим треба постіратися, помитися. Для готування їжі воду беремо з криниці на вулиці. Але до неї ходять люди із 30 хат. То це так: хто раніше встав, той і штани вдів. Перший іще набере чистої води, а потім уже черпаємо із намулом. А що робити? Відстоюємо і так і п'ємо. Важко сказати, чого нема води: чи це справді посуха, чи щось інше.

Василь Павлович говорить, у його першому колодязі вода зникла  шість років тому:

— У мене дві криниці. Першу викопав 1976-го. Було 3,5 метра води, а шість років тому не стало зовсім. Через два роки я викопав другу. Вона 10 метрів глибиною, води було більше 2 метрів, а зараз упала до 80 сантиметрів.

Від браку води потерпає також село Оляниця, що за 5 км від Ладижина. Тутешні пов'язують проблему з будівництвом птахофабрик, яке два роки тому розпочало підприємство "Миронівський хлібопродукт". Подібні чутки ширяться й Ладижином.

— Рівень води у криницях упав у три рази, а в декого пропала зовсім, — розповідає жителька Оляниці 61-річна Людмила Вдовиченко. — У нас у новій зникла минулого року, то мусили розчистити стару, столітню. Моя сестра ходить до сусіда по воду. Люди ловлять дощову. Все село вважає, що це пташники забирають нашу воду.

Заступник начальника управління водних ресурсів області Юрій Гавриков, 63 роки, пояснює, що колодязі висохли через посуху.

— Проблема із водою зараз не лише у Вінницькій області, вона актуальна також для Хмельницької та Тернопільської. За рік рівень підземних вод знизився на 1,5 метра. Це загальна тенденція у зв'язку із тим, що протягом року випало дуже мало опадів. Плюс зима була морозна. Сніг ліг на замерзлу землю. Тому, коли розтавав, просто стік. Щодо спорудження птахофабрик, то ми маємо науковий звіт підприємства "Спецводгео". 2010 року його спеціалісти проводили дослідження з питання формування запасів підземних вод цього району у зв'язку із будівництвом. Їхній висновок — водозабір птахофабрик не може завдати шкоди рівню підземних вод.

— У місті ширяться чутки, що у старій його частині не стало води через те, що підприємство "Миронівський хлібопродукт" начебто зробило собі свердловини і забрало всю вологу із землі, — коментує ситуацію заступник ладижинського міського голови Олександр Олійник. — Хочу сказати, що на сьогодні підприємство бере воду із річки Південний Буг, а саме з Ладижинського водосховища. Ніяких свердловин вони не бурили.

— Максимальне водоспоживання нашого підприємства становить 25 тисяч кубометрів на добу, — говорить прес-секретар "Миронівського хлібопродукту" Анастасія Соботюк.

Згідно з довідкою басейнового управління водних ресурсів річки Південний Буг, такий об'єм — лише 0,02% корисного об'єму Ладижинського водосховища.

До того ж виробництво запрацює у промисловому режимі тільки 2013 року, а зараз отримує із водосховища лише четверту частину води. На максимальне водоспоживання підприємство вийде не раніше 2018 року. Сама річка Південний Буг тече у гранітному коробі, тому її рівень ніяк не впливає на рівень грунтових вод

Зараз ви читаєте новину «Води бракує одразу в трьох областях України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути