пʼятниця, 28 березня 2008 17:53

Віталій Пірняк подарував Ющенку кам"яну матір-берегиню

Автор: фото надане Віталієм Пірняком
  Скульптор Віталій Пірняк на виставці ”Україна: подорожі і туризм” у Києві 27 березня. Рукою тримається за свій витвір — кам'яну матір-берегиню трипільського періоду. Таких брати Пірняки виготовляють і продають по 3000 доларів. Президенту України Вітал
Скульптор Віталій Пірняк на виставці ”Україна: подорожі і туризм” у Києві 27 березня. Рукою тримається за свій витвір — кам'яну матір-берегиню трипільського періоду. Таких брати Пірняки виготовляють і продають по 3000 доларів. Президенту України Вітал

Скульптор із села Буша Ямпільського району 27-річний Віталій Пірняк із вінницькою делегацією 26 березня приїхав на виставку "Україна: подорожі і туризм" у Київському міжнародному виставковому центрі. Її відкривав президент Віктор Ющенко.

— Знаю, що Віктор Андрійович колекціонує трипільські фігурки, — каже Пірняк. — Я привіз із собою кам"яну фігуру матері-берегині. Вона підійде до будь-якого інтер"єру.

Скульптура заввишки 40 см, важить 35 кг. Це копія фігури періоду трипільської культури, поширеної на території України 5 тис. років тому. Знайшли її у 80-х роках на Ямпільщині. Із малюнків оригінальної археологічної пам"ятки Віталій зробив копію за чотири дні.

— Поспішав, щоб встигнути на виставку, — веде далі. — Такі роблять із глини, а я захотів із каменю-пісковику. Його можна знайти тільки на Ямпільщині.

Ющенко помітив берегиню, коли підійшов до вінницького стенду.

— Я кажу, що дарую йому, — додає чоловік.— Віктор Андрійович подякував. Потім підійшли люди від нього і забрали берегиню.

Із Віталієм на виставку їздив його рідний 31-річний брат Микола. Він теж скульптор. Привіз фігуру трипільського ідола.

— Навіть якби захотів його подарувати Ющенку, не вийшло би, — пояснює Микола. — Коли прийшов президент, майже всіх із зали вивели. Лишили тільки окремих людей. Віталій зразу збирався подарувати скульптуру, тому він і зостався в залі.

Брати Пірняки четвертий рік тешуть скульптури на замовлення. Зізнаються, що їхні роботи коштують від $500.

Віталій закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного університету. Третій рік викладає образотворче мистецтво в Бушанській школі. Свою першу роботу виставив 1999 року в Бушанському музеї-заповіднику просто неба. То була кам"яна скульптура орла заввишки понад 1 м. Робив її два тижні. Тепер орел стоїть у селі біля дитсадка.

Чоловік неодружений. Каже, що з Буші виїжджати не хоче. Його батько Олександр теж скульптор, мати викладає у школі німецьку мову.

Зараз ви читаєте новину «Віталій Пірняк подарував Ющенку кам"яну матір-берегиню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути