пʼятниця, 27 липня 2007 07:00

Віктор Лук"янчук вступив до московського університету

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Віктор Лук’янчук встигав їздити на іспити до Росії.  Каже, добре, що в Московському університеті екзамени почалися на тиждень раніше, ніж у Вінницькому
Віктор Лук’янчук встигав їздити на іспити до Росії. Каже, добре, що в Московському університеті екзамени почалися на тиждень раніше, ніж у Вінницькому

20 червня вінничанин Віктор Лук"янчук, 17 років, прийшов глянути списки зарахованих на факультет іноземних мов Вінницького педуніверситету. Прізвища свого не побачив і зайшовся сміхом. Знав, що вже вступив на іноземні мови московського університету ім. Ломоносова. За кілька днів перерви між іспитами він з"їздив на екзамени до Росії.

— У Москві до абітурієнтів ставляться простіше, — розповідає Віктор. — Треба мати певний рівень знань, а всього іншого вчать у вузі. А в нас наоборот. Мій друг вчиться на третьому курсі нашого ін"язу і каже, що до вступу знав більше.

У Москві Віктор писав диктант із російської мови, складав іспити з англійської та німецької мов. Більше уваги там звертали на розмовну мову. У Вінниці комісія зважає на грамотність письма. Вдома Віктор склав німецьку на "3" за 12-бальною системою. В Москві на "4" за 5-бальною.

Подати документи в два вузи йому порадив батько, який три роки працює в Москві на будівництві. Чоловік не міг повірити, що син вчитиметься в кращому вузі Росії.

— Я іноземець і можу навчатися там лише платно, — каже Віктор. — Треба віддати п"ять тисяч доларів за рік. Ми з батьком договорилися, що після учоби буду помагати йому на стройці. Цим і відроблю гроші. Напевно, потім залишуся в Москві.

Матір Віктора — домогосподарка. Менший брат перейшов у дев"ятий клас. Старша сестра — журналістка. Одружена, живе в Києві.

Цього року у Вінницькому педуніверситеті найбільше заяв подали на спеціальність "іноземна мова" — 10–12 претендентів на місце. Далі йдуть "історія і правознавство", "журналістика" — по 8 на місце. На нову спеціальність "психологія" — 4 абітурієнти на місце.

— До педуніверситету мають зарахувати 2,3 тис. студентів, — каже працівник приймальної комісії Михайло Гушеватий. — Заяви подали 3 тисячі 856 осіб.

Останній іспит до медуніверситету в неділю склала Валентина Кравченко. З січня вона займалася з репетиторами — викладачами вузів. За заняття платила 25 грн.

— Документи подавала на три різні факультети, — розповідає 17-річна Валя. — Екзамени були нескладні.

Найбільший конкурс у цьому вузі на стоматологів — 120 заяв на 20 місць держвідділення. Найменший на педіатрів — 2 особи на місце.

У політехнічному університеті зріс конкурс на будівельні спеціальності — до 10 осіб на місце. Найбільше вступників було на комп"ютерні та економічні спеціальності. Вінничанин Володимир Шурман радіє, що навчатиметься на програміста. Каже, всі з його групи вступали після підготовчих курсів у вузі.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Лук"янчук вступив до московського університету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути