Причеп херсонських буряків заборонили продавати на базарі в Хмільнику. Санстанція виявила, що кількість нітратів удвічі перевищує норму.
Цього року нітратів найбільше не в кавунах і динях, а в буряках та кабачках, зауважують лікарі.
— Це через малу кількість опадів улітку буряк потягнув на себе з землі всі добрива, — вважає заступник начальника Хмільницької санепідемстанції Людмила Заєць.
Під дією нітратів в організмі людини утворюються нітрити. Ці речовини викликають отруєння та малокрів"я.
— Краще перевіряти продукти на нітрати, — каже заступник головного лікаря Вінницької санстанції Сергій Дабіжа. — Якщо їх кількість перевищена хоча б у 1,5 разу, я раджу їх не вживати.
Перед тим, як продати вирощені буряки загальною вагою понад 20 кг, продавець має отримати від лабораторії на ринку довідку про вміст у них нітратів. Покупці ж мають право вимагати цю довідку. Можна й самостійно перевірити в лабораторії куплені продукти.
Коментарі