четвер, 10 вересня 2009 18:41

Юлія Тимошенко: "Уряд обов"язково виведе країну з кризи"

  Прем’єр-міністр дає країні позитивний результат
Прем’єр-міністр дає країні позитивний результат

15 антикризових програм уряду виконуються системно й наполегливо. І за сім місяців поточного року можна підбити попередні підсумки роботи народного господарства, які свідчать про поступовий вихід країни з економічної прірви.

На цьому нещодавно наголосила прем"єр-міністр Юлія Тимошенко.

Найголовніше, на чому акцентувала увагу прем"єр, це торговельне сальдо — показник, який визначає валютний баланс у державі та передумови для стабільного курсу гривні. Воно й досі залишається негативним, однак порівняно з першим півріччям минулого року скоротилося практично в 15 разів — із $7 млрд до $471 млн.

Тож, на думку глави уряду, за цих умов немає жодних передумов для коливання національної валюти. Навпаки, вона має зміцнюватися. І те, що нині відбувається в Національному банку, не можна пояснити ані економічними, ані кризовими причинами. Просто "нагорі країни досі продовжують заробляти десятки мільярдів гривень", — вважає глава уряду. Тому вона вкотре звернулася до керівництва НБУ терміново навести лад із курсом національної валюти. Оскільки далі проводити політику стабілізації економіки буде надзвичайно складно.

Принагідно йшлося й про долю трьох колишніх комерційних банків, які перейшли в управління держави, — це "Родовід банк", "Укргазбанк", банк "Київ". У перших двох установах повністю відновлено платіжну систему і всі операції, здійснюється розрахунок за депозитами й іншими видами вкладів. 22% клієнтів "Родовід банку" навіть переоформили рахунки на подальші терміни. Це є свідченням довіри людей як до цієї установи, так і до політики уряду щодо відновлення діяльності комерційних банків.

П"ятий місяць позитивної динаміки дає підстави для того, аби впевнено казати про ознаки стабільного оздоровлення економіки

Найближчим часом очікується аналогічне оздоровлення банку "Київ". Лише нещодавно туди було призначено керівника від уряду.

Прем"єр знову нагадала, що контроль за роботою банківської системи, де останнім часом викрито величезні пласти зловживань, не є прерогативою уряду. Однак він продовжуватиме втручатися там, де ситуація набуватиме загрозливих рис, і наводитиме лад у проблемних банках.

Ознаки оздоровлення економіки

Аграрний комплекс залишається тим стрижнем, який утримує економіку України на рівні достатньої стабільності. Якщо в першому півріччі його приріст становив 2,6% до аналогічного минулорічного періоду, то за сім місяців цей показник зріс до 3,8%. Загалом, 5% приросту промисловості в липні до червня, на думку прем"єра, є ознакою одужання та оздоровлення.

На початковому етапі виробничого ланцюжка металургії перебуває видобувна промисловість. Із липня по червень її загальний приріст становив 6,5%, а приріст виробництва чавуну на рівні 17,3%. Так само не пасе задніх і виробництво сталі та прокату готових чорних металів — на 20,4% та 23,2 відповідно.

Відзначено також зростання в легкій промисловості та автомобілебудуванні. У першому випадку спостерігається 5,5%, у другому — 16,8. Що свідчить про оздоровлення високотехнологічних галузей, які стоять на кінцевому етапі виробничих ланцюгів. Не останнім є й збільшення генерації електроенергії на 11,8%.

Дещо іншу картину можна спостерігати в хімічній промисловості загалом. Нині втілюються в життя урядові рішення про спеціальні ціни на природний газ для хімпрому. Першою ластівкою одужання галузі є нарощення виробництва мінеральних добрив, яке в липні поточного до липня минулого року становило 13,2%.

Реальною ознакою вжитих урядом заходів для пожвавлення будівельної галузі є зростання виробництва будівельних матеріалів. Скажімо, цегли і блоків — на 16,6%, елементів збірних конструкцій для будівництва з цементу, бетону чи каменю — на 14,8, шиферу та інших покрівельних матеріалів вироблено більше на 14,6.

Звичайно, досягнуті результати не є чимось абсолютно оптимістичним. З іншого боку, п"ятий місяць позитивної динаміки дає підстави для того, аби впевнено казати про ознаки стабільного оздоровлення економіки. "Саме тому уряду й мені як прем"єр-міністру вдасться подолати кризу, і в цьому немає жодних сумнівів", — наголосила Юлія Тимошенко. Тому вона вже не звертається по допомогу до інших гілок влади. Ідеться лише про те, аби уряду шляхом штучних перешкод не заважали втілювати антикризову програму.

"Урядовий кур"єр"(зі скороченнями)

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко: "Уряд обов"язково виведе країну з кризи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути