четвер, 17 березня 2011 16:21

"У нас усі перелякані й зовсім не дружні"

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Діти зі старшої групи дитсадка в Уланові чекають обіду. По черзі розповідають коротенькі казочки. До дитсадка ходять 114 дітей. Він найбільший серед сільських закладів у районі
Діти зі старшої групи дитсадка в Уланові чекають обіду. По черзі розповідають коротенькі казочки. До дитсадка ходять 114 дітей. Він найбільший серед сільських закладів у районі

Село Уланів Хмільницького району визнали найкращим в області за благоустроєм та охороною громадського порядку.

— Та я сам толком і не поняв, що то був за конкурс, — говорить дорогою до сільради голова села 38-річний Сергій Голубенко. — У січні мені подзвонили з райради. Сказали, щоб зібрав усі документи про село, фото і подав їх на конкурс. Я за ніч настягав усе, що було, за свої гроші купив фотоальбом і повіз на Вінницю. Вже й забув за той конкурс, коли приходить з облдержадміністрації лист, що в нас перше місце.

В Уланові близько трьох тисяч жителів. 30 років тому він був райцентром. Досі працюють лікарня, дитсадок, школа. Найбільше підприємство — "Агросільмаш". Виготовляє пересувні молокопункти. Середня зарплата по селу 1,3–1,5 тис. грн.

Сергій Голубенко керує селом із листопада минулого року. До того 27 років головою був 63-річний Анатолій Линник.

— Передав мені від "жигулів", які купували на сільраду, тільки номера і якусь ще запчасть. Питаю, де дів машину. Каже: продав, а гроші вдома. Прийняли її як нестачу, і так у всьому. Люди кажуть, він випивав, довів село до повного безпорядку. Он підприємці до мене приходять — всі питають, скільки беру за прийняття рішення, виділення землі. Не один уже казав, що за 100 доларів Линник усе рішав. А я не рішаю. То на мене підприємці обіжаються трохи. Але це ж село, візьмеш в одного когось, то вже всьо — пропаща людина.

Нещодавно в Уланові поновили освітлення на центральних вул. Миру і Леніна. Для молоді в місцевому клубі відкрили дискотеку. Зараз за вхід потрібно платити 5 грн. Сільський голова обіцяє зменшити ціну до 1 грн:

— Плануємо налагодити з комунгоспом вивоз мусору. Навесні силами сільради вичистимо село, а тоді, кого зловлю, будемо штрафувати. А ще треба міняти водогін. Трубам уже по 30 років, вони прогнили.

У центрі Уланова — школа, дитсадок, базар, кілька магазинів.

— Колись наше село знали повсюду, — каже місцева Надія Лимак, 38 років. — А який тут роддом був. Із Хмєльніка тікали, щоб тут народжувати. Тут і дешевше було, і комфортніше. А торік його закрили. Лишилися хірургія і гінекологія.

Щосуботи тут базар. З'їжджаються із сусідніх сіл Воронівці, Пагурці, Тараски, Чепелі.

— У нас можна дешевше скупитись, як у Хмільнику, — розповідає Олег Рибак, 40 років. — А ще на базарі обговорюють самі свіжі новини. Остання суперновость — наш сільський голова провів концерт до 8 Березня. У клуб зійшовся повний зал. Востаннє подобне мєропріятіє проходило років 10 тому. Ви щоб бачили, в яких нарядах поприходили. Подоставали, певно, зі шкафів всьо саме шикарне.

— Надія Павлівна, наша сусідка, якій років 70, вдягла світло-синій костюм, такий славний, — долучається до розмови Ольга Василівна, яка торгує на вулиці побутовими товарами. — Усі такі довольні були, бо ми вже й справді нікуди не ходили. На Новий рік відкривали йолку, то прийшло чоловік із 30. Ніхто не вірив, що справді буде свято.

Коли намагаюся сфотографувати когось з продавців, ті ховаються, тікають.

— Вони бояться, бо їх тут ганяють. Думають, що новий голова їх буде виганяти, — пояснює Наталія Комар, 30 років. — У нас всі перелякані й зовсім не дружні. От у сусідніх селах усі дружать. А Уланів здавна був таким, що тут усі самі по собі.

На автобусній зупинці кілька людей чекають автобуса. До Хмільника ті ходять щогодини. Квиток коштує 6 грн. Через село проходить бердичівська траса. Можна поїхати до Бердичева, Києва.

На в'їзді до села є готельно-ресторанний комплекс, проте він офіційно не працює.

— Там усе є, але власник ресторану не може оформити якихось документів, тому офіційно ресторан не працює. Але місцеві знають, що там спокійно можна домовитися щось відсвяткувати, — розповідає водій автобуса. — Крім ресторану, в Уланові є кав'ярня. Туди в основному ходить молодь, щоби попити пива.

Зараз ви читаєте новину «"У нас усі перелякані й зовсім не дружні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути