середа, 30 січня 2008 16:44

У музеї можна приміряти старовинний народний одяг

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Завідувачка кафедри етнології Вінницького педуніверситету Тетяна Пірус (ліворуч) показує вчительці народознавства Олені Пустовіт традиційну ляльку-мотанку. Її зробили студенти під час фольклорної практики. На виставці в музеї університету можна також прим
Завідувачка кафедри етнології Вінницького педуніверситету Тетяна Пірус (ліворуч) показує вчительці народознавства Олені Пустовіт традиційну ляльку-мотанку. Її зробили студенти під час фольклорної практики. На виставці в музеї університету можна також прим

У Вінницькому педагогічному університеті 25 січня відкрили виставку "Народний одяг подолян". Відвідувачі можуть побачити столітні сорочки та кожухи, поміряти їх та сфотографуватися.

На стінах виставкової кімнати на третьому поверсі першого корпусу розвішані квітчасті хустки, вишиті сорочки. На столі розкладені ляльки-мотанки, теж у національному одязі.

У приміщення заходить група семикласників, які прийшли сюди на екскурсію.

— Олю, диви який кожух, — вигукує хлопець. — Ану примір, може тобі підійде.

13-річна Оля Безверха знімає з манекена світло-коричневий жіночий кожух із овечини, завдовжки до стегон. Намагається надягнути його.

— Ого, який тяжкий, — каже дівчина. — Та тут навіть ґудзиків немає, а як же він застібався?

— Замість ґудзиків були пришиті шматочки шкіри. Вони протягувалися у шкіряні петлі. Так кожух тримався — пояснює завідувачка кафедри етнології педуніверситету 51-річна Тетяна Пірус. — Застібався лише зверху, а на талії підв"язувався поясом, щоб тепліше було.

Цьому жіночому кожуху понад 50 років. Унизу та на краях рукавів пришита тасьма, яка його прикрашає.

— У музеї намагаємося налаштувати відвідувачів на живе спілкування. Колись бачила подібне за кордоном, — зауважує Тетяна Пірус. — Можна було взяти кожен з експонатів до рук, подивитися, а екскурсовод мав відповісти на додаткові запитання.

Усі 100 експонатів виставки принесли до музею студенти та викладачі філологічного й історичного факультетів. На сорочках вишиті написи "Христя вишила", "Ето Явдокія", "Дуня 1942". Найдавніша — столітня весільна сорочка з Калинівського району. Полотно вишите білими нитками.

Одяг розшитий різними кольорами, за якими можна визначити регіон. На весільній сорочці з Козятинського району візерунок зроблений зеленим, синім, червоним та білим кольорами. Орнаменти різноманітні. Тетяна Пірус зауважує, що двох однакових сорочок немає.

В іншій кімнаті музею стоїть штучна розмальована піч, на полицях — глечики та глиняні миски, під стіною висить колиска, сплетена з лози. При вході довга лавка, застелена тканим полотном. У кутку величезний ткацький верстат.

— Якось до нас чоловік прийшов і приніс фото своєї сім"ї, — згадує Пірус. — На тій фотографії його родина, убрана в козацький одяг. Знімку понад сто років. Таких фото немає навіть у краєзнавчому музеї.

Виставка триватиме до 10 лютого. Вхід безкоштовний.

Зараз ви читаєте новину «У музеї можна приміряти старовинний народний одяг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути