Ексклюзиви
четвер, 24 липня 2008 18:24

Тимофій Твердохліб викрив старост концтабору

Автор: фото із сімейного архіву Надії Носатюк
  В Австрії, на шостий день після Перемоги, уродженець селища Теплик Тимофій Твердохліб (другий справа) зі своїми побратимами: зліва направо —  Михайло, земляк Юхим, праворуч від Твердохліба — друг Тимофій
В Австрії, на шостий день після Перемоги, уродженець селища Теплик Тимофій Твердохліб (другий справа) зі своїми побратимами: зліва направо — Михайло, земляк Юхим, праворуч від Твердохліба — друг Тимофій

Це фото зроблено в Австрії 15 травня 1945 року.

— Її моїм нині покійним бабусі та дідусю прислав дядько Тимофій, — розповідає 64-річна Надія Носатюк із селища Теплик. — На звороті написав: "Родному отцу и матери в День Победы от сына-фронтовика и его боевых друзей". Бойових побратимів дядько перерахував: Міша, Тьома та земляк Юхим. Дядькові там 28 років. На війні він був офіцером Особого отдєла, контррозвідником. Мужній, справедливий і чесний. Я любила дядька й завжди хотіла бути схожою на нього. Коли він приїздив до нас, одягала його фуражку, гімнастерку й виходила на вулицю хвалитися сусідським дітям.

Про Тимофія Семеновича Твердохліба полковник Гончаров розповів у книзі "Військові контррозвідники". Видання вийшло 1978-го до 60-річчя особових відділів КДБ.

— У тій книжці є оповідання "Убивці розшукані", — продовжує Носатюк. — Його писав дядько Тьома, тоді вже майор. У серпні 1945-го, у Відні, будучи старшим слідчим 80-ї стрілкової дивізії, він викрив групу карателів. То були заступник начальника та сім старост блоків концтабору Маутхаузен. Дядько багато розповідав про їхні страшні звірства над полоненими. В"язнів били резиновими палицями гумен-шляу, морили голодом, проводили на них досліди. За стінами Маутхаузена катували радянського генерал-лейтенанта Карбишева.

Фашистів засудили. Тимофій Твердохліб отримав орден Вітчизняної війни. Він довгий час працював у особовому відділі Туркестанського військового округу.

— Постійно слав із Ташкента посилки, — згадує Надія Носатюк. — Якось між речі вклав гілочку справжнього бавовнику. Подивитися на нього збігалася вся школа.

Зараз ви читаєте новину «Тимофій Твердохліб викрив старост концтабору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути