Ексклюзиви
четвер, 31 липня 2008 20:02

Теплоізоляція з пінопласту окуповується за три роки

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Майстер Олександр Корсун (унизу) перевіряє утеплену пінопластом стіну лінійним рівнеміром. Пінопласт використали і для утеплення, і для оздоблення фасаду
Майстер Олександр Корсун (унизу) перевіряє утеплену пінопластом стіну лінійним рівнеміром. Пінопласт використали і для утеплення, і для оздоблення фасаду

Андрій Осадчук, 35 років, збирається утеплювати пінопластом фасад свого будинку в обласному центрі.

— Знайомі кажуть, буду жити, як в термосі, —розповідає чоловік. — Найняв майстрів, які на цьому добре знаються.

Раніше житлові будинки утеплювали зсередини. За державною програмою енергозбереження нині утеплюють фасад будівлі. Для цього використовують пінопласт або мінеральну вату. Частіше обирають пінопласт. Він не дає навантаження на стіни й коштує дешевше. Узимку в таких будинках тепло, а влітку — прохолодно.

— Пінопласт зберігає 50 відсотків тепла, — каже бригадир будівельної бригади Олександр Корсун, 25 років. — Оплата за енергоносії зменшується на 30 відсотків. За три роки теплоізоляція себе окуповує.

Власники будинків замовляють утеплення із фінішним покриттям. Місцеві майстри використовують для цього декоративну штукатурку — акрилову, силіконову, мозаїчну.

— Пінопласт наноситься на стіну спеціальним клеєм, — пояснює Олександр. — Прикріплюється дюбелями й затирається цементним розчином. Потім наносимо лугостійку сітку. Її використовують, щоб не тріскали стіни. Поверхню ґрунтуємо та накладаємо фінішну фасадну штукатурку.

Квадратний метр покриття пінопластом коштує 55 грн. Із фінішною штукатуркою — від 65 до 100. Утеплення на основі вати вдвічі дорожче — 113 грн. Із фінішною штукатуркою — від 120 до 160.

Робота майстрів оплачується окремо. За квадратний метр беруть від 100 грн. Вартість робіт залежить від складності фасаду.

У магазинах радять купувати будматеріали вітчизняних виробників. Якість ґрунтовки чи штукатурки не поступається іноземним.

— На виконані роботи майстри дають 30 років гарантії, — каже менеджер магазину "Одяг для стін" Оксана Tанасогло, 29 років.

Зараз ви читаєте новину «Теплоізоляція з пінопласту окуповується за три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути