четвер, 03 січня 2008 18:54

Школярі вчаться з мішечками солі на голові та нюхають цибулю

 

У 9-річній школі села Висока Гребля Крижопільського району Вінниччини навчаються 64 учні. Усі вони — спортсмени. Цього року хлопці 5–6 класів завоювали п"яте місце на міжнародному турнірі з футболу, що проходив у Києві. Майже всі дівчата займаються гімнастикою, можуть сісти на шпагат і зробити колесо.

Директор школи проводить до класу першачків. Усі сидять із маленькими мішечками на голові. Коли заходить директор, діти підіймаються та вітаються. Через це у деякого з хлопців падають мішечки, і вони ловлять їх на льоту.

— Я довго шукав методи профілактики викривлення постави та проблем із зором, — говорить директор 50-річний Василь Притула, знімаючи подушечку з одного учня. — Ці подушечки з сіллю не дають дитині горбитися, і водночас — низько нахилятися над зошитом. Ми їх пошили в цьому році.

Подушка 10х15 см має 100 г солі. Пошита з прорезиненої матерії, якою застилають лікарняні ліжка. Така тканина не пропускає солі. Водночас вона не холодна, як резина, і не ковзає по голові. Подушечки видає вчителька на початку занять і збирає в кінці дня.

— Для 1–4 класів вони обов"язкові, — пояснює Притула, — а старші можуть брати за бажанням. Так рекомендовано у медичній літературі. Напевне, через те, що у цих діток постава вже сформована.

Директор йде у кінець класу — до парти, за якою вчаться стоячи.

— Думав-думав, як дітям допомогти, щоб у них спинки не боліли, — директор легенько хлопає по спині 6-річну Тетяну Мерву. — Якось вони мені самі сказали, що стоячи їм було б краще писати. Я згадав, що у нас є старі парти, які можна переробити.

Поставили таку парту у кожному класі. Учень стає за нею тоді, коли спина починає боліти.

Дівчинка витягується по струночці та про всяк випадок кладе мішечок на голову. Хоча, на думку директора, за стоячою партою і без мішечка постава пряма.

— Я на кожному уроці тут стою, тільки не довго. Бо треба поступатися місцем іншим, — говорить Тетяна.

Наприкінці уроку вчителька просить дітей роззутися і пройтися по "кам"яній доріжці" — довгому низькому ящику з камінцями та каштанами. Першим встигає Притула. Повільно проходить по камінцях, намагаючись зробити якомога більше кроків.

— Найкращий масажер для ніг, — взувається директор. — На стопах багато нервових закінчень, які треба масажувати.

Вчителька Ольга Притула, дружина директора, веде діток до спеціального класу.

— Тут робимо гімнастику, — пояснює 40-річна Ольга Володимирівна. — Я й сама присідаю і розтягуюсь.

Діти кілька разів присідають, стрибають, ходять по колу, як качечки. Першокласниця Ліля Кудінська робить колесо. Інші дівчатка сідають на шпагат, стають на місток. Потім повертаються до свого класу.

— А цибульку сьогодні нюхали? — питає вчителька дітей, які ще не встигли добігти до класу.

Діти зупиняються біля стільчиків у коридорі. Беруть тарілочку з нарізаною цибулею. Нюхають її.

— Це профілактика грипу, — пояснює директор і сам підносить до носа тарілку. — Торік по 15 чоловік не було в школі через грип. Хворіти починали з перших холодів. А в цьому році ще жоден не зліг.

На наступній перерві медсестра йде з дітьми до найближчої ялинки.

— Вони там проводять різні корисні бесіди, наприклад, про здоров"я, — пояснює Притула. — Тим часом дітки дихають свіжим повітрям із запахом ялини. Це у нас називається озонотерапія.

У школі тільки з осені 2007 року почала працювати медсестра. До цього дітей обслуговував сільський фельдшерсько-акушерський пункт. Директор сподівається, що медсестра зможе підібрати для дітей фіточаї.

— Не кожній дитині підходять ті чи інші трави, — каже Василь Притула. — Поки п"ємо узвари. Це нікому не шкодить.

Для гарної постави дівчата носили на голові книжки

— Про подушечки на голові вперше чую. Але в давнину дівчата носили книжки на голові, щоб постава була гарна, — говорить головний педіатр Вінницького облуправління охорони здоров"я 51-річна Ніна Дущак. — Зі стоячими партами треба бути обережним. Довге стояння може призвести до варикозів, отікання ніг. Цілий урок стояти не рекомендую.
Для профілактики сколіозу лікар рекомендує носити ранці, а не сумку в одній руці.
— Навіть коли треба перенести важкі речі, краще їх рівномірно розподілити на обидві руки, — каже вона. — Найкращою профілактикою викривлення постави вважається плавання. В ідеалі кожна школа повинна мати басейн.
Щоб запобігти зниженню зору, рекомендує частіше дивитися вдалину. Дітям слід пити соки, багаті на вітамін А. Наприклад, морквяний.
За даними облуправління охорони здоров"я, на Вінниччині 16 тис. дітей до 14 років мають проблеми із зором (6,5%). У 15 тис. — викривлена постава (6,2%).

Зараз ви читаєте новину «Школярі вчаться з мішечками солі на голові та нюхають цибулю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути