Ексклюзиви
понеділок, 07 січня 2013 07:30

Сімейним лікарям дадуть автомобілі

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Дмитро Білоус: ”Виклики будуть безкоштовними. Хто візьме гроші за пальне або за ліки, наступного дня буде звільнений”
Дмитро Білоус: ”Виклики будуть безкоштовними. Хто візьме гроші за пальне або за ліки, наступного дня буде звільнений”

Із 1 січня замість районних станцій швидкої медичної допомоги створять комунальну установу "Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф". Машина з лікарями виїжджатиме лише в нагальних випадках. Станції розмістили у Вінниці, Жмеринці, Хмільнику, Бершаді та Тульчині. Також додатково створили 53 пункти тимчасового базування. Більшість таких пунктів будуть працювати з 20.00 до 8.00, цілодобово лише у свята та вихідні.

— Удень на виклик виїжджатиме сімейний лікар. Із початку 2013 року абсолютно всі сімейні лікарі будуть забезпечені транспортом, — розповідає заступник начальника управління охорони здоров'я та курортів Вінницької облдержадміністрації 54-річний Дмитро Білоус.

Невідкладна та екстрена допомоги розмежовуються, щоб пацієнти отримували ефективнішу медичну допомогу і не було хибних викликів. Адже іноді "швидка" приїжджає на незначне погіршення здоров'я людини. А в цей час інша може загинути, бо їй вчасно не ввели ліки. Екстрена допомога працюватиме, коли пацієнта треба негайно госпіталізувати. А якщо хворому достатньо консультації лікаря і допомоги на місці, до нього виїжджатиме невідкладна допомога з сімейним лікарем.

Як працюватиме "швидка"? Номер виклику зміниться?

— Виклик робитимуть на той же номер 103, а вже диспетчер сам буде визначати, яку допомогу потрібно направляти до хворого. У Вінниці почав працювати єдиний диспетчерський центр. Там цілодобово 16 диспетчерів. Усі автомобілі обладнаємо GPS-навігаторами. Ми зможемо контролювати рух швидких по області. До хворого їхатиме та машина, що найближче до нього. За новими правилами в села будемо доїжджати за 20 хвилин, у міста за 10. У "швидкі" докупим нове обладнання. Уже зараз маємо змогу передавати електрокардіограми вузьким спеціалістам і консультуватися з фахівцями прямо в машині. А в майбутньому будемо розвивати телемедицину, тоді по скайпу можна буде влаштовувати конференції. Це зекономить кошти на поїздки вузьких спеціалістів.

У яких районах області найпроблемніше добиратися до хворих?

— Найбільше проблем через погані дороги. Знаю, що нормальні дороги в Жмеринському, Хмельницькому, Гайсинському районах. Там навіть із райлікарень у всі села можна доїхати за 23-24 хвилини. Якщо з сіл у Чечельницькому, Піщанському, Бершадському, Ямпільському районах потрібно негайно провести госпіталізацію, у нас є санавіація. Ми заключили договір із нашим авіаремонтним заводом. Вони надають в аренду літак Ан-2. Платимо за один політ 4-6 тисяч гривень. Гвинтокрил дорожчий, 6-8 тисяч, але він може сісти і в непристосованих місцях.

Зазвичай у селах люди за виклик дають на бензин. Із пальним не буде проблем?

— Виклики будуть безкоштовними. Хто візьме гроші за пальне або за ліки, наступного дня буде звільнений. На ліки виділені 11 мільйонів гривень. Медичний транспорт на 100 відсотків забезпечений паливно-мастильними матеріалами. Звісно, хотілося б, щоб швидше оновлювався автомобільний парк. Минулого року закупили 40 реанімобілів, 34 "пежо" та шість "фордів".

Зараз ви читаєте новину «Сімейним лікарям дадуть автомобілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути