четвер, 17 липня 2008 17:26

Селу біля звалища пообіцяли водогін та путівки до санаторіїв

Автор: фото: Оксана ДУНСЬКА
  Купа, що утворилася за три дні вивозу сміття з Вінниці до Немирова
Купа, що утворилася за три дні вивозу сміття з Вінниці до Немирова

Зранку 14 липня до жителів села Стадниця Вінницького району, які перекрили дорогу до сміттєзвалища, під"їхали судові виконавці Ленінського райсуду та міліція. Вони показали рішення суду, яким пікет визнано неправомірним.

— Люди побоялися двох сотень "беркутівців", які стали живим ланцюгом і відступили, — каже сільський голова Стадниці 33-річний Владислав Яклюшин. — По дорозі одразу пішли сміттєвози.

Ініціативна група від села поїхала до юристів у Вінницю.

— Селяни будуть готувати позов до суду й вимагати припинення експлуатації закритого 1994 року полігона, — розповідає Яклюшин.

Доки дорогу блокували, сміття з Вінниці вивозили на звалища до Барського, Калинівського, Жмеринського, Немирівського районів.

Увечері минулої п"ятниці в Немирові на вул. Леніна зібралися на громадську раду жителі прилеглих до звалища вулиць. Міський голова Віктор Качур показав лист мера Вінниці, який просить дозволити обласному центру вивозити сміття до Немирова впродовж трьох днів. Немирівчани кажуть, що 28 сміттєвозів із логотипом "Ековін" курсували центральною вулицею вдень і вночі. Пригрозили перекрити машинам дорогу. До розмови долучилися ті, у кого городи поряд зі звалищем.

— Нам тут треба кричати криком, — каже 54-річна Тамара Дзюбенко. — У нас санаторій. Сюди лічитися їдуть, а не травитися. У Стадниці помирають діти, а тепер нам це сміття везуть.

— Але ж треба виручати один одного, — виправдовується перед виборцями Віктор Качур.

Губернатор Олександр Домбровський запевнив, що влада дійшла спільної думки із селянами Стадниці.

— Ми включили в договір все, що вони вимагали. У тому числі — не ставити сміттєсортувальну лінію на звалищі, — пояснює Домбровський. — Ми гарантуємо, що полігон закриють не пізніше ніж за два роки. Жителі Стадниці зможуть пройти медогляд. Дітей відправимо в санаторії. Стадничанам проведемо водогін з чистою водою.

Після відкриття дороги на звалище приїхали 100 машин із землею для пересипки сміття.

— Ми були в польському місті Кельце й бачили їх сміттєвий полігон, — каже мер Вінниці 30-річний Володимир Гройсман. — Там навіть запаху немає. Газ зі сміття переробляється на електроенергію. Ми могли б виробляти та безкоштовно надавати її селам. Та через те, що доводиться все робити ускореними темпами, таких благ не буде.

Зараз ви читаєте новину «Селу біля звалища пообіцяли водогін та путівки до санаторіїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути