четвер, 15 липня 2010 20:04

"Роботодавець має платити двічі на місяць"

До прокуратури звертаються звільнені на підставі підроблених на підприємствах заяв працівники та спеціалісти. Про це "ГПУ" розповідає 28-річний Назар Карнаух, старший помічник прокурора Ленінського району Вінниці.

На що звертати увагу працівникові, який улаштовується на роботу?

— Слід уважно читати трудовий договір. Не розбираєшся сам у тонкощах — консультуйся з фахівцем. Якщо прописана одна зарплата, а роботодавець обіцяє доплачувати, можете не отримати обіцяного. Уникайте усних домовленостей. Усе — на папері.

На скільки роботодавець може затримати виплату зарплати?

— Узагалі не має її затримувати. Видавати зарплату мають не рідше двох разів на місяць. Іноді затримку пояснюють "важкими часами". Одна будівельна компанія щодня має 100 тисяч гривень надходжень. Її керівник заборгував робітникам 300 тисяч. "Плачу за бетон, скоро зима, треба все закінчити", — каже. А робітникам чим сім"ю годувати?

А якщо в підприємця справді скрутні часи і платити вчасно не може?

— На роботодавцеві лежить обов"язок організувати бізнес. Не виходить — треба йти в іншу сферу.

Під час перевірок часто виявляєте офіційно непрацевлаштованих?

— Дуже часто. Причому такі працівники вже навчені: "Я перший день працюю". Але ж йому стаж не йде! Стосовно роботодавця порушується кримінальна справа, платить штраф, до 850 гривень. Йому не так штраф страшний, як запис у базі даних органів внутрішніх справ. Він не отримає довідки про несудимість, не потрапить за кордон.

Уникайте усних домовленостей. Усе — на папері

Профспілки на власника впливають?

— Трудових спорів вони не вирішують. Погоджують пункти трудових відносин, договорів, узгоджують переведення на іншу посаду. Суперечності вирішує комісія із трудових спорів і суд. Якщо працівник щодня ходить на роботу, а йому платять 500 гривень при мінімальній зарплаті 889, це порушення закону. Ми зобов"язуємо роботодавця доплатити решту з урахуванням індексації. Є таке, що підприємство успішне, але працівникам наказують писати заяви на звільнення за власним бажанням. У такому разі звільнений півроку не отримуватиме одразу допомоги в центрі зайнятості.

Що робити в таких випадках?

— Звернутися до нас. Якщо звільняють через скорочення посад, реорганізацію, то в трудовій роботодавець має записати "за скороченням". Тоді робітник одразу отримає виплати з центру зайнятості. Буває, працівника ставлять перед фактом: "Ви звільнені". Хоча жодних документів він не підписував. Звертається до нас. Виясняємо, що заява на звільнення — банальна підробка. Викликаємо директора, той викручується: "Загубили заяву. Шукали, не найшли. Пропала зі столу". Бо краще бути засудженим за незаконне звільнення працівника, аніж за підробку документів та ще й за незаконне звільнення. Але якщо нема заяви, значить, працівника звільняли незаконно.

Зараз ви читаєте новину «"Роботодавець має платити двічі на місяць"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути