Ексклюзиви
четвер, 09 липня 2009 21:07

Релігійна громада хоче повернути будинок паломників

Віруючі римо-католицької громади селища Браїлів Жмеринського району просять віддати їм колишній будинок паломників. Він розташований поряд із костьолом, але належить соко-морсовому заводу.

— Костьол за радянських часів був складом підприємства, — розповідає заступниця голови Жмеринської райдержадміністрації Людмила Мельник. — На початку 1990-х його повернули релігійній громаді. Але поряд є ще споруда, на яку вони претендують — колишній будинок паломників. До сьогодні тут був цех соко-морсового заводу.

Приміщення належить Міністерству аграрної політики.

— Але міністерство відмовилося повертати його, бо приміщення належить до комплексу будівель і окремо не може існувати, — каже Мельник. — Торік соко-морсовий завод об"явив себе банкрутом. Якщо підприємство піде з молотка і його хтось викупить цілим масивом, віруючі зовсім утратять надію повернути будинок.

Селищний голова Браїлова Валерій Резидент говорить, що три адмінприміщення заводу продали. Цим зацікавилася Служба безпеки України.

— За дво- і триповерхові будівлі взяли по 70–80 тисяч гривень. Та у нас хата на 100 квадратів коштує дорожче, — обурюється Резидент. — Будинок паломників ще не купили, але він примикає до приміщень, які продали. До адміністрації вже приходили нові власники з проханнями виділити землю.

Настоятель костьолу, ксьондз Францишик каже, що віруючі неодноразово зверталися до Міністерства аграрної політики та Жмеринської райдержадміністрації з проханням повернути будинок паломників.

— У столиці нам говорять, що питання потрібно вирішувати на місці, а у Вінниці відсилають до Києва. Надіслав телеграми Вікторові Ющенку та Юлії Тимошенко, але відповіді не отримав.

Зараз ви читаєте новину «Релігійна громада хоче повернути будинок паломників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути