Ексклюзиви
четвер, 17 березня 2011 18:05

Помер винахідник ощадних котлів

7 березня в райцентрі Тульчин поховали винахідника 74-річного Костянтина Космача. 5 березня в нього стався серцевий напад.

Костянтин Космач із сином Стефаном розробив десятки унікальних проектів. В області популярні його ощадні електрокотли та водонагрівачі. Їх купували в райони, де немає газу.

Останній проект, над яким працювали Космачі, — здешевлення хліба. Розробили технологію, за якою для хлібозаводів не потрібно було купувати борошно, а лише зерно. Це здешевило би вартість продукції вдвічі.

Спеціальної освіти винахідник не мав. Два роки поспіль Космачі ставали переможцями всеукраїнського конкурсу "Ярмарок ідей". Їхні винаходи ввійшли до книги "Винаходи та інновації України".

— Ми з батьком розробили експериментальну пекарню нового зразка з відповідною технологією,— каже Стефан Космач, 38 років.— Другий наш великий проект — виробити на 30 відсотків цукру більше з тієї самої кількості цукрового буряка та знизити ціну на нього майже вдвічі.

— Останній час чоловік сутками сидів за комп'ютером із своїми ізобретєніями,— додає дружина Лариса Космач,71 рік. — У його голові було чимало ідей.

Поховали Костянтина Космача в Тульчині біля могили старшого сина.

Зараз ви читаєте новину «Помер винахідник ощадних котлів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути