понеділок, 05 грудня 2011 05:45

Нема де зберігати 2,4 мільйона тонн зерна

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Охоронник елеваторного комплексу ”АгроБАР” у селі Міжлісся Барського району стоїть при вході до офісного приміщення. На задньому плані — завантажена зерном машина заїжджає на ваги
Охоронник елеваторного комплексу ”АгроБАР” у селі Міжлісся Барського району стоїть при вході до офісного приміщення. На задньому плані — завантажена зерном машина заїжджає на ваги

Цьогоріч на Вінниччині звели 12 об'єктів. Найбільшим досягненням губернатор Микола Джига називає будівництво п'яти елеваторів у селах Соколівка Крижопільського району, у Шпикові Тульчинського району, Міжлісся Барського,  Россоші Липовецького району та в містах Козятині й Жмеринці. Насправді працює лише один у селі Міжлісся. Решта збудовані наполовину, або заклали тільки фундамент.

Елеватор у селі Міжлісся розташований при в'їзді в село. Повз паралельно до автотраси проходить колія на Жмеринку. По той бік дороги — житлові будинки, школа, магазин.

До сусіднього села Войнашівка, що за 1 км від Міжлісся, йде дівчина років 18 у коричневій куртці і рожевій хустці на шиї. Відвертає голову від елеватора, змахує з носа лушпиння від зерна. У дворі двоповерхівки жінка в темному пальті намагається відігнати корову від купи відсіву.

— У нас хазяйство тримають навіть ті, хто живе в багатоетажках. Село є село, треба виживати, — місцева Ольга Шкабатура, 47 років, запрошує до себе додому. Мешкає у 5-поверховому будинку, за 300 м від елеватора. — А лушпиння постійно летить звідти. Падало, як сніг. То поскаржилися, там почистили решета, тепер два дні чисто.

Завдяки відкриттю елеватора в селі полагодили водогін, збудували очисні споруди.

— Каналізація просто в ліс ішла. Доки працював завод "Бармехмаш", були очисні, потім більше 10 років ніхто до них не дивився, — продовжує Шкабатура. — Отдєльне спасіба елеватору за воду. Бо раньше з кранів текла жовта вода, тільки на технічні нужди годилася.

У Міжліссі 1320 жителів. Близько 30 із них працюють на елеваторі. Середня зарплата на підприємстві близько 2 тис. грн, хоча обіцяли вдвічі більшу.

— Наша область аграрна на 60 відсотків, — розказує заступник начальника обласного управління економіки Володимир Репей. — Треба будувати об'єкти, які допомогли би зберегти врожай.

Цього року зібрали 4,2 мільйона тонн зерна, а зберігати нема де, бо потужності елеваторів вистачає лиш на 1,8 мільйона. Цей рік викрутилися, частину продали, решту зберігаємо в коморах по старінкє. Але ж до весни якість того зерна впаде вдвічі. Якщо врахувати, що 30 відсотків прийдеться пересівати, то це величезні втрати для області.

Також на Вінниччині бракує плодо- та овочесховищ.

— Єдине плодосховище в селі Василівка Тиврівського району. Овочесховища лише старі. Продукти там зберігають за старими технологіями. Температура має бути плюс 4, а в нас 14. Того й навесні ціни так зростають, що капуста по 8 гривень за кіло, — продовжує Репей. — Треба будувати молочні комплекси й комбікормові заводи. В області нема якісного молока.

Для обслуговування молочних комплексів необхідні комбікормові заводи.

— Є потреба і у нових цукрових заводах. Починаємо будувати у Шпикові Тульчинського району, готова документація на цукрозавод у Корделівці Калинівського району. Хоч в області їх було 40, але треба всі закрити. Працюють неефективно, не дають якісного цукру.

 

Школу і поліклініку здали через 20 років

У вересні в райцентрі Шаргород відкрили школу для обдарованих дітей. Будували 20 років. На навчання беруть тих, хто має не менш як 8 балів.

— У нас суспільно-гуманітарний і природничо-математичний напрямки, — каже директор школи 50-річна Зіна Дубчак. — Діти писатимуть наукові роботи.

До школи потрапили учні з 13 шкіл Шаргородського району.

Зіна Дубчак розповідає, що майбутнє за такими комплексними закладами. Зараз у школі працюють 38 учителів. Отримують 1,5–2,8 тис. грн.

До кінця року планують відкрити школу-довгобуд у Томашполі. Тут мають навчатися 850 дітей із райцентру та навколишніх сіл. Це буде найбільша школа області.

2011-го в Шаргороді відкрили поліклініку, яку зводили близько 20 років.

— В області на стадії фундаментів стоять 65 шкіл, 24 дитсадки, 10 гімназій, два вищі навчальні заклади, — перелічує Володимир Репей.

 

Зараз ви читаєте новину «Нема де зберігати 2,4 мільйона тонн зерна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути