Ексклюзиви
четвер, 03 березня 2011 17:37

На каналізацію здають по п'ять тисяч гривень

Автор: фото Тетяна САРАХАН
  Виконроб Олександр Кришталь (праворуч) з підлеглими прокладають каналізаційні труби у місті Погребище. Роботи мають завершити у травні. Досі нечистоти виливають у вигрібні ями
Виконроб Олександр Кришталь (праворуч) з підлеглими прокладають каналізаційні труби у місті Погребище. Роботи мають завершити у травні. Досі нечистоти виливають у вигрібні ями

У Погребищі добудовують центральну каналізацію. Нині нечистоти з багатоквартирних будинків та адмінприміщень виливають у вигрібні ями. Щомісяця звідти їх викачують і вивозять на відстійники поряд із місцевим сміттєзвалищем.

— Найгірше літом, коли так воняє з тих вигрібних ям. Це страшне, — каже місцева Надія, прізвище не називає. — Як машини не встигають викачати, помиї витікають наверх.

Центральна дорога в місті перекрита. Будівельникам залишилося прокласти 600 м труби. Її з'єднують із вигрібними ямами. Уся магістраль завдовжки 2,5 км. На каналізацію витратять 4,5 млн грн. Гроші виділили з обласного і місцевого бюджетів.

— Стоки з ям будуть текти в центральний колектор. Його треба ще збудувати під очисні споруди. За системою "Біотал" після фільтрації очищена вода стікатиме в річку, — пояснює виконроб Олександр Кришталь, 47 років.

Каналізацію безкоштовно прокладуть до 12 багатоквартирних будинків та управлінь у центрі міста. Жителі приватних будинків платитимуть за проведення стічних труб до свого житла, але розрахунків ще не зробили.

— Каналізацію дуже треба, — каже мер міста Анатолій Білик. — Без неї навіть інвестори не хтять іти в район.

У Вінниці каналізацію прокладають у мікрорайони Старе місто та П'ятничани.

— Уже є договори на півтори тисячі будинків. Із кожної сім'ї здають по п'ять тисяч, — говорить Ніна Курганюк із міського управління енергетики транспорту та зв'язку. — Викачка нечистот із вигрібної ями коштує недешево — 250 гривень.

У Калинівці каналізацію провели 30 років тому, але мережу постійно розширюють. За те, щоб під'єднатися, треба заплатити в середньому 1,5 тис. грн. Але ціна може бути й вища, залежно від  відстані до основної мережі. До кількох двоповерхових будинків каналізацію не підводять через те, що їм понад 50 років. Жителі досі виносять відра з нечистотами у вигрібну яму.

— Боже, поналивали повні відра! От дітки, — вигукує 36-річна Людмила Касинюк. Живе з трьома дітьми на вул. Леніна 13. Каналізації в квартирі немає. Відра з нечистотами родина виливає у вигрібну яму поблизу будинку. — Тре вмитися, на лиці запухла. Колориферами гріємося під одіялами. Газ перекрили на время. Кожного дня не менше п'яти відер помоїв виношу. Як стірка, десь внесла-винесла 50. Куртки несу до подружок, ті стірають машинками.

Сусіди Касинюк під'єднали стічні труби до каналізації лише три роки тому. Здавали до 1,5 тис. грн. Колишній мер Віталій Кучинський виділив на документацію 1 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «На каналізацію здають по п'ять тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути