середа, 16 січня 2008 18:41

Лишати гроші під відсотки вкладники відмовляються

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  У Вінниці біля відділень Ощадбанку в перші дні були черги. Тепер людям, що приходять на реєстрацію, видають талони з особистим номером у черзі. Щоб талони не підробляли, на кожному ставлять печатку відділення
У Вінниці біля відділень Ощадбанку в перші дні були черги. Тепер людям, що приходять на реєстрацію, видають талони з особистим номером у черзі. Щоб талони не підробляли, на кожному ставлять печатку відділення

У перший тиждень виплат заощаджень у Жмеринському районному відділені Ощадбанку селяни займали черги з ночі. Грітися ходили до залізничного вокзалу.

— Ніхто людей не виганяв, — каже головний інженер вокзалу Олександр Кузьмін. — Тим більше, майже всі вони з сіл добиралися електричками, значить, є пасажирами.

Нині біля Ощадбанку натовпу немає. Касири видали кожному вкладникові талон із його номером у черзі. На ньому зазначена дата, коли треба прийняти та зареєструватися.

— Це менталітет наших громадян — вони хочуть отримати гроші першими, — говорить керуючий Жмеринським відділенням Ощадбанку 47-річна Антоніна Колпінська. — Коли по 50 гривень видавали, ажіотаж був такий самий.

10 січня почали роботу пункти реєстрації вкладників у селах області. Банкіри кажуть, гроші селяни зможуть отримати поштою. Але поки цієї послуги не надають — спочатку начальство має утрясти все в Києві. Припускають, рішення ухвалять наступного тижня.


У Вінниці черги біля ощадкас зменшилися. Людям видають талони на реєстрацію. Прізвища тих, кому на рахунки вже перекинули по тисячі гривень, вивішують біля входу.

Від пропозицій касирів лишити гроші банку під відсотки всі відмовляються.

 — Навчені вже. У мене ремонт зараз у домі, то цих грошей ще мало буде, — забирає купюри Ольга Олександрівна Баранюк, 65 років. — Я поваром на сєвєрі робила. З кожної зарплати гроші відкладала. Думала, зараз зекономлю, потім більше мати буду. А вони тепер усіх урівняли.

Біля каси дивиться на світло водяні знаки. Посміхається і ховає купюри в сумку. За нею отримує тисячу невисока жінка. Підписує багато паперів, чекає 10 хв. виплати.

— Разів дванадцять розписатися прийшлося, — перебирає у руках 50-гривневі папірці 37-річна Наталя Бродовська. — Раніше збирала на книжку, бо всі так робили. Куплю на отримані гроші хліба, їди.

Бажає всій черзі удачі та йде до виходу. Сумку притримує обома руками.

До групи пенсіонерів біля скляних дверей Ощадбанку на Театральній виходять співробітники відділення.

— Намагаємося пояснити людям, що пройти реєстрацію можна протягом цілого року. Та пенсіонерам важко щось довести, — каже керуюча філією Вінницького міського відділення  Ощадбанку Оксана Шага, 34 роки. — Зараз каси переповнені, приймають по 300–400 людей за зміну.

Минулого тижня у Вінниці зареєстрували понад 4 тис. вкладників. На виплату можуть розраховувати усі, хто є громадянами України на даний час.

— Немає значення, де людина заробляла ці кошти — в іншій області чи, наприклад, у Росії, — пояснює Шага.

Реєструють вкладників у понеділок, вівторок, середу. Видають гроші в четвер, п"ятницю, суботу.

Загублену ощадкнижку можна відновити

Для реєстрації вкладникові слід мати копію ощадкнижки, копії першої та другої сторінок паспорта та сторінки з пропискою, копію ідентифікаційного коду або, в разі його відсутності, помітку в паспорті про право здійснювати платежі без коду.
Якщо прізвище у книжці та в паспорті не співпадає, необхідно мати копію свідоцтва про одруження чи розірвання шлюбу.
— Не завжди в копії можна чітко побачити суму чи прізвище. Тому рекомендуємо приносити з собою оригінали документів, — каже заступник керуючого філією Вінницького міського відділення Ощадбанку 45-річна Світлана Черненко.
Загублену книжку можна відновити. Потрібно написати заяву в тому відділенні, де були зроблені вклади. При собі мати паспорт та ідентифікаційний код.

Зараз ви читаєте новину «Лишати гроші під відсотки вкладники відмовляються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути