пʼятниця, 12 жовтня 2007 07:11

Квартири Хмільника переводять на індивідуальне опалення

Торік із централізованого на індивідуальне опалення перейшли більшість будинків райцентрів Калинівка та Жмеринка. Цього року так зроблять у Хмільнику.

— Із централізованим опаленням у квартирах було по 12–15 градусів. Ще як дім трохи далі від котельні — то Північний полюс. Люди писали скарги, відмовлялися платити за тепло, — каже заступник мера Жмеринки 57-річна Людмила Козуля. — На нові котельні потрібні величезні кошти. Ми вирішили — краще давати кошти на індивідуальне опалення.

Кредити на установку котлів людям надали банки. Відсотки гасила міськрада. Вона ж безкоштовно ставила котли сім"ям, у яких є інваліди чи учасники війни. На це з бюджету пішло 1 млн 45 тис. грн. Для порівняння, ремонт старої котельні коштує 1 млн грн.

Нині у Жмеринці працює одна котельня, що обслуговує центр — музшколу, дитсадок, школу N2. Там наступного року теж встановлять індивідуальне опалення.

У Хмільнику дозвіл на індивідуальні котли отримали 2,6 тис. квартир із 3 тис., що підключені до централізованого опалення.

— Якщо зараз за обігрів квадратного метра житла платять 5,38 гривні, то хто опалює двокімнатну чи трикімнатну квартиру своїм котлом, економить у три рази, — пояснює мер Хмільника 52-річний Володимир Мельничук.

На придбання лічильників та котлів малозабезпеченим та пенсіонерам із міського бюджету давали від 400 до 1,3 тис. грн.

— Цього замало, — каже Мельничук, — На черговій сесії будемо вирішувати, щоб ще дати кошти пенсіонерам на котли та лічильники. Банки кредитів їм не дають, кажуть, у них малий дохід.

Труби потекли, ледве з сусідами розрахувався

У хмільницькі шкільні котельні закупили великі котли "Термо". Їх обслуговуватиме фірма-виробник із Луганська.

— За договором два рази на рік приїжджатиме спеціаліст, — пояснює Володимир Мельничук. — А наші газовики справляться з побутовими котлами.

У Хмільнику було 15 котелень. Із них цього року працюватиме 4–5.

Котли індивідуального опалення ні ЖЕКи, ні газове господарство не обслуговують. 59-річна Ганна Вдовик із Жмеринки два роки тому за котел німецького виробництва дала 2,2 тис. грн. Гарантії він не має, бо вже був у користуванні.

— Через рік щось із тим котлом зробилося. Гуде, як трактор, і гріє погано, — розповідає 59-річна Ганна Вдовик. — Стали звертатися, щоб хтось поремонтував, а в них ніхто не розбирається. Даже нема на кого насваритися.

Котел у квартирі встановлювали майстри з Вінниці. Їхати ремонтувати до Жмеринки вони не хочуть.

— Кажуть, що зайняті установкою, а ремонт — не їхня компетенція, — скаржиться жінка.

Найдешевші котли в магазинах Вінниці — виробництва заводу міста Бар. Ціна залежить від площі, яку він обігріває. Для однокімнатної квартири на 26 кв. м треба котел за 1,3 тис. грн, для двокімнатних та трикімнатних із площею понад 45 кв. м — котли за 4 тис. грн. Ціни на італійські починаються з 4 тис. грн для однокімнатної.

Найбільше купують котли барського та дніпропетровського заводів.

— Наші котли часто ламаються, — скаржиться 38-річний жмеринчанин Олег Кушнір. — Краще брати італійські двоконтурні "Арістон", навіть беу. Вони служать довше й економніші.

Батьки Олега Кушніра мали проблеми з двома котлами барського виробництва. Перший — погано грів. У другого через рік зламалася автоматика. Торік вони придбали німецький "Віссман" за 3,6 тис. грн.

— У квартирі не живемо, але мусимо включати котла, щоб труби зимою не розмерзлися, — розповідає мешканець вул. Кірова 35-річний Анатолій Бадюк. — Торік труби потекли, ледве з сусідами розрахувався, тепер рішив поставити конвектора "Ева" за 850 гривень. Кажуть, вони економніші, та й мороки з ними менше. У крайньому разі нікого не затопимо.

Зараз ви читаєте новину «Квартири Хмільника переводять на індивідуальне опалення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути