Ексклюзиви
понеділок, 12 листопада 2012 00:15

Колишні заводи забудують супермаркетами

Автор: Фото: Поліна РОМАНОВА
  Олександр Рекута: ”Промислову зону винесемо на околицю”
Олександр Рекута: ”Промислову зону винесемо на околицю”

Два місяці тому головним архітектором Вінниці призначили 45-річного Олександра Рекуту.

Ви були на цій посаді у 1995-2002 роках. Що змінилося в місті за десятиліття?

— Межі Вінниці залишилися ті самі. Якби не криза, більшість територій колишніх заводів могли бути забудовані житлом. Я бачив реальних інвесторів із реальними проектами. А так збудували кілька торговельно-розважальних центрів. Поширеними стали скляні будівлі, які по-простому називаються "стікляшками". Кажуть, у Вінниці немає єдиного архітектурного обличчя. Мовляв, оці "стікляшки" не пасують до стилю архітектора Артинова. Але вони й не мають пасувати. Артинов — це модерн, якому 100 років. Тепер архітектурна мода інша. Не мусимо підлаштовуватися під старе. Єдиного обличчя немає, не було й ніколи не буде.

Ця посада рік була вакантна. Чому так довго не могли знайти архітектора? Ви охоче погодилися на цю роботу знову?

— Чому так довго, не знаю. Погодився, тому що зараз ця посада позбавлена бюрократії, яка була 10 років тому. Крім того, в мене налагоджена співпраця з мером.

Як розвиватиметься обласний центр найближчі п'ять років?

— Вінниця збільшиться на 5 тисяч гектарів — із 6900 до 12 тисяч. Частину земель сіл Бохоники, Якушинці приєднають до обласного центру. Загалом межі розширяться до об'їзних доріг. Висотками забудують Тяжилів, територію 421-го заводу, колишній госпіталь на Червоноармійській, меблеву фабрику, кінцеву Вишеньки та мікрорайон Академічний. На території колишніх заводів також будуть розважальні центри та супермаркети.

Мене турбують пішохідні зони. Хочу вимести з них  торгівлю на розкладушках. Уздовж тротуарів мають рости квіти та дерева, стояти ліхтарі. Зараз вирішую, що краще — проїжджа частина, за нею газон, а далі тротуар? Чи газон має бути під будинками, а тротуар від дороги відділяти турнікетом?

Де будуватимуть нові підприємства?

— Промислову зону винесемо на околицю. У нас є майже 80 гектарів землі неподалік старого аеропорту. Ці землі й віддамо інвесторам під виробництво. Поки що основне — зона фабрик "Рошен".

У місті активно розвивають центр — оновили площу перед мерією, Театральну, сквери Козицького та Пирогова. Але все ж  візитівкою міста вважають не центр, а вокзали. Як оцінюєте їх стан?

— У залізничного він нормальний. Тільки площу перед ним слід реконструювати. Хочемо центральний автовокзал перемістити кудись на околицю. Бо біля річки має бути не вокзал, а зона відпочинку. Таких місць Вінниці бракує. Немає людям де відпочивати. Передусім треба оновити П'ятничанський парк. У лісопарк на Хмельницькому шосе страшно зайти, з ним теж треба щось робити. Хочу збільшити кількість велосипедних доріжок, парків та скверів.

Зараз ви читаєте новину «Колишні заводи забудують супермаркетами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути