понеділок, 24 грудня 2012 00:15

Книжки хочуть возити шкільними автобусами

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Наталія Морозова: ”У всі сільські бібліотеки Могилів-Подільського району закуповують ноутбуки з модемом”
Наталія Морозова: ”У всі сільські бібліотеки Могилів-Подільського району закуповують ноутбуки з модемом”

За останні сім років у селах закрили 93 бібліотеки. Половина з тих, що залишилися, не опалюють, мають застарілий книжковий фонд, якому понад 40 років.

— Як приїжджаю у село, питаю, де бібліотека. Люди кажуть: та десь там, у клубі. Питаю, як звуть працівника. А вони знизують плечима. Не треба людям бібліотека, — говорить 57-річна Наталія Морозова, директор обласної бібліотеки ім. Тимірязєва.

Як відновити бібліотеки, щоб читачі до них ходили?

— Для початку треба утеплити приміщення. Цього літа обновили бібліотеку в Буші Ямпільського району. 20 років там не було ні опалення, ні нових книжок, ні ремонту. Зараз те приміщення розфарбували. Столи покрасили у жовтий та бордовий колір, стіни розмалювали. Будем створювати пересувні бібліотеки. Цілком реально домовитися з управлінням освіти і культури, щоб шкільними автобусами возити книжки до людей. Або бібліотекарка сідатиме на велосипед і розвезе книжки по селу.

Якою має бути сучасна сільська бібліотека?

— Це бібліотека, де є комп'ютер та інтернет. Це суттєво збільшить кількість читачів. У всі сільські бібліотеки Могилів-Подільського району закуповують ноутбуки з модемом. Вони зручні, бо можна додому забрати. У селі Галайківці Мурованокуриловецького району сільська голова і бібліотекарка самі змурували грубку, щоб гріти дві кімнати. Запаслися дровами та вугіллям. Зараз дітей — тьма в бібліотеці. Дорослі бігають і таємно від домашніх сидять на сайтах знайомств, по скайпу спілкуються.

Чи важко об'єднати сільські бібліотеки комп'ютерною мережею, що то дасть?

— Зараз існує міжбібліотечний абонемент. Як нема потрібної книжки у селі чи райцентрі, можемо вислати з обласної бібліотеки поштою. Частіше стали сканувати книжки чи окремі розділи і висилаємо по інтернету.

Хто ходить до сільських бібліотек?

— Там сидять молоді мамочки, які шукають, як годувати, лікувати й доглядати дітей. Підприємці шукають інформацію про вирощування овочів, фруктів, тварин. Вони дивляться, скільки коштує обладнання, добрива, насіння, і сидять на форумах.

Зараз ви читаєте новину «Книжки хочуть возити шкільними автобусами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути