Ексклюзиви
четвер, 07 лютого 2008 18:32

Китайці Вінниці святкують Новий рік із пельменями

Автор: фото з архіву Сергія Павлова
  У гуртожитку Вінницького політехнічного університету студенти з Китаю святкують рік Собаки. Фото зроблене 2006 року
У гуртожитку Вінницького політехнічного університету студенти з Китаю святкують рік Собаки. Фото зроблене 2006 року

За місячним календарем рік Щура настав минулого четверга о 5.45 за київським часом. Тому 64 китайські студенти Вінницького політехнічного університету відпочивають 7–8 лютого. Це подарунок іноземцям від керівництва навчального закладу.

— Ми прикрашаємо двері кімнат у гуртожитку, тулья — червоними стрічками, — показує на одвірки студентка політеху 18-річна Лі Сює. — На них пишемо "врожай, здоров"я, гроші". На святкування треба вдягати червоне. Це колір щастя.

У вівторок кімната Лі ще не була прикрашена. Господарка святкуватиме скромніше, ніж це прийнято на батьківщині.

— Дорого, — пояснює вона, хитаючи головою. — Салют — дорого, прикрас червоних немає. Будемо готувати страви. Риба, курка. Зроблю червоні чіен-джу на вікні, — дівчина показує, як буде різати папір для фігурок.

У китайській родині на свято на столі має бути м"ясо.

— Раніше були бідні люди в Китаї, — намагається пояснити українською 19-річна Цзін Цзін. — Новий одяг і м"ясо тільки на Новий рік мали.

На свято готують до 25 страв. Обов"язково — рис та пельмені.

— У пельмені кладемо копіне, щоб багатство, арахіс, щоб здоров"я, пелец для жарту, — Цзін Цзін має на увазі копійку, арахіс та перець-горошок, які ховають у начинку пельменів. — Пельменя робимо з м"ясом, овочами, з солодким.

— Пельмені — це національна китайська страва, — каже заступник директора Інституту міжнародних зв"язків Вінницького техуніверситету Сергій Павлов. — Порох і пельмені — їхній винахід. У них пельмені навіть солодкі є. Ліплять їх, як ми вареники.

Дівчата хваляться, що на Новий рік будуть убиратися в червоний національний одяг. Існує легенда, що колись чудовисько винищило ціле село. Не зачепило лише родину, вдягнену в червоне. Відтоді Новий рік зустрічають виключно з цим кольором.

Китайці дарують одне одному два мандарини. Їх дають і гості, і господарі. Тому кожен лишається з тим же, з чим і прийшов. Ця традиція виникла через співзвучність слів "два мандарина" і "золото". Через таку саму схожість слів "годинник" та "смерть" китайці ніколи не дарують годинників.

— Не можна обрізати волосся, бо означає відрізати щастя, — говорить Цзін Цзін. — Підмітати не можна, бо означає вимести щастя.

Свій Новий рік китайці ще називають Днем весни  — щоб легше було відрізнити від європейського свята Нового року.

Зараз ви читаєте новину «Китайці Вінниці святкують Новий рік із пельменями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути