Ексклюзиви
понеділок, 23 вересня 2013 07:15

"Кожному підприємцю дам по палаті лікарні, щоб відремонтував"

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Галина Притула: ”Замість себе запропонувала фермера Олександра Мусієнка, який весь час помагає селу”
Галина Притула: ”Замість себе запропонувала фермера Олександра Мусієнка, який весь час помагає селу”

9 вересня на посаду голови Погребищенської райдержадміністрації призначили 48-річну Галину Притулу. Колишній керівник Василь Осадчук звільнився через хворобу півроку тому. Галина Притула раніше керувала сільрадою у селі Паріївка Іллінецького району.

За два з половиною роки роботи відкрила дитсадок, що не працював майже два десятиліття, провела водогін по селу завдовжки 8 км, відремонтувала церкву, фельдшерсько-акушерський пункт і початкову школу. За це її торік назвали найкращим сільським головою району.

Як жителі Паріївки сприйняли новину про призначення?

— Їх поставила перед фактом. Депутати проводили зі сльозами. Хто до мене був, не зробили того, що виконала за два з половиною роки. У сільраді горіла лише одна лампочка. Зимою працівники йшли додому в три-чотири часа дня, бо не мали як виконувати свої обов'язки. Замість себе запропонувала фермера Олександра Мусієнка, який весь час помагає селу. Донька звикла до змін. А зять побажав прижитися в Погребищах.

Хто з обласних чиновників висунув вас на посаду?

— Губернатор. Помітив мене, коли приїздив на звіт голови району Володимира Ящука. Тоді обговорювали проблеми нашої місцевості. Розповіла, як сама керую. За кілька днів Ящук каже, що викликає губернатор. Думала, наговорила на зустрічі зайве. Хвилювалася. Приїжджаю до Івана Михайловича, а він з ходу питає, чи зможу керувати Погребищенським районом. Просила часу обміркувати. А він не дав, сказав, що вирішити треба зараз. Я погодилася.

Вже встигла провести гарячу телефонну лінію. За день отримала 50 дзвінків від громадян. Найбільше питань про ремонт доріг та ліки в аптеках.

Що плануєте зробити для району?

— У селах слід відкривати дитсадки, бо багато малечі. Добре на кожну територіальну громаду мати один. Можна приміщення шкіл переробити під дитячі садки. Треба працевлаштовувати безробітних. Тому маємо помагати дрібним підприємцям відкривати свою справу, аби брали на роботу хай навіть своїх друзів, кумів, братів, які сидять без діла. Бізнесменів попросимо, щоб частину своїх доходів давали на розвиток краю. Кожному підприємцю дам по палаті хірургічного та пологового відділення, щоб відремонтував. Лікарню потрібно зберегти, бо стоїть питання про її закриття.

За останні кілька років район збіднів, бо закрилися цукровий та цегельний заводи.

— Записалася на прийом до Порошенка. Його цукрове підприємство стало. Треба думати, як відновити, може, запустити нову лінію. Хлібозавод, який повністю забезпечував район, закрили п'ять років тому. Відтоді хліб завозять зі Сквири, Козятина, Іллінців та Липовця. Конкуренція є. Але добре відновити своє виробництво. Тоді хліб був би дешевший.

Ви погоджуєтеся з думкою гостей міста, що Погребище — це "яма", бо немає роботи, хороших доріг, автобуси не ходять щодня до сіл?

— До сіл буси курсують двічі на тиждень. Автобусне сполучення переглянемо. Кількість рейсів збільшимо, бо переважно люди сходять на трасі та добираються пішки до свого села кілька кілометрів. Проконтролюю обіцянки народних депутатів. Григорій Калетнік запевнив перед виборами, що прокладе дорогу до села Бухни. Буду йому про це нагадувати.

На новій посаді матимете 4 тисячі гривень зарплатні. Скільки отримуватимуть ваші підлеглі?

— Зараз спеціалісти мають у середньому 1,2-1,5 тисячі. Коли проходила співбесіду в Миколи Яновича, дізналася, що оплату держслужбовців переглянуть. Молодь не хоче йти за такі гроші. Зараз у нас 13 вакансій. Я жодного заступника не звільню.

Аби добратися на роботу, долаєте 50 кілометрів зі свого села Райки Іллінецького району. Для вас не знайшли службової квартири?

— Її немає. Хоча кажуть, що були. Та їх приватизували. Директор місцевого медколеджу виділить мені кімнату в гуртожитку. Вона з усіма зручностями. Не треба буде стояти в черзі до туалету чи до кухні. Схожа на невелику однокімнатну квартиру.

Зараз ви читаєте новину «"Кожному підприємцю дам по палаті лікарні, щоб відремонтував"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути