Ексклюзиви
пʼятниця, 01 червня 2007 07:06

Катерчуки виплачуватимуть квартиру 30 років

 

У Жмеринці за програмою молодіжного будівництва 37 сімей отримали квартири. По ключі новосели прийшли разом із дітьми та батьками.

— Це таке саме свято для всієї родини, — каже Владислав Катерчук, 26 років. — Ми жили з батьками й братом у трикімнатній квартирі. Тепер у батьків звільнилася ціла кімната.

П"ятиповерхівку із білої цегли на вул. Доватора, що за міськвиконкомом, будували півтора року. Владислав отримав ключі від двокімнатної квартири на п"ятому поверсі.

У цьому будинку однокімнатки на 35 кв. м коштують 90 тис. грн, двокімнатні на 50 кв. м — 133 тис., трикімнатні на 65 кв. м — 180 тис., чотирикімнатні на 85 кв. м — 200 тис. За квартири сім"ї щоквартально сплачують на рахунок Фонду сприяння молодіжному будівництву.

— Для нас це єдина можливість мати власне житло, — зауважує Катерчук. — 616 гривень у квартал — невелика сума. Крім того, зарплати потихеньку ростуть. А в договорі сказано, що на ціну кредиту не впливає ні курс долара, ні підвищення мінімальної зарплати.

Три місяці родина збирали документи для оформлення кредиту.

— Треба була довідка про доходи з місця роботи за рік, довідка з ЖЕКу, що на кожного в старій квартирі припадає менш як шість із половиною квадратних метрів, — розповідає Владислав.

У міськраді чоловік отримав документ, що сім"ї необхідна квартира. Мерія рекомендувала отримати житло через Фонд будівництва.

— Щодня біля будинку на роботу ходив, дивився, як він строїться, — усміхається Катерчук.

— Сфотографуйте, як мені ключі вручатимуть, — просить нових сусідів.

Після вручення Владислав повертається на місце. Батьки обіймають його за плечі й бажають гарних сусідів.

— Це сувенірні ключі, — чоловік відкриває червону коробочку, — вони підходили до тих дверей, які ставили строїтєлі. Я ж ті двері ще місяць тому поміняв — поставив надьожні, дубові.

У кожній квартирі будинку індивідуальне опалення, металопластикові вікна. Стіни кутових квартир обшиті гіпсокартоном. Помешкання здали без внутрішніх робіт.

Кредит Фонд дає під 3% річних. Якщо сім"я має дитину, кредит буде безвідсотковим. Коли дві — держава компенсує 25% безвідсоткового кредиту. Якщо дітей троє і більше — держава компенсує 50% безвідсоткового кредиту.

Катерчуки мають двох дітей, тому замість 133 тис. грн, виплатять 99,75 тис. грн.

— Коли ми планували взяти квартиру, в нас була тільки донька Леся, — Наталя Катерчук, 23 роки, пригортає 3-річну біляву дівчинку в кремовій сукні. — Потім ще Андрійка напланували. І вирішили — досить. Це здається, що де двоє, там і троє. Насправді багато роботи коло них.

Катерчуки сплачують із моменту підписання договору в грудні 2005 року 616 грн щоквартально. Владислав працює бригадиром на міськводоканалі. Наталя четвертий рік у декреті. Їхній сімейний дохід не буває вищим за 1 тис. грн на місяць.

За вісім років роботи Фонду в області отримали квартири 397 сімей. У черзі ще 1015 молодих родин. Із них 100 у Жмеринці, 783 — в обласному центрі.

— Останній будинок у Вінниці ми здали 2006 року, — розповідає директор вінницького регіонального управління Фонду Василь Васильєв, 45 років.

До кінця року 20 сімей отримають помешкання в селі Агрономічне під Вінницею. У Жмеринці мають здати будинок на 30 квартир. Під наступний такий уже вирили котлован біля райлікарні.





Олена Павлова жила в наметі під мерією

2005 року 31-річна вінничанка Олена Павлова разом зі своїми двома дітьми понад тиждень жила в наметі перед мерією. У неї помер чоловік-чорнобилець, далі платити за винайману квартиру жінка не могла. Тодішній мер Олександр Домбровський пообіцяв їй квартиру через Фонд молодіжного будівництва й узяв на роботу в міськвиконком на посаду начальника інформаційного управління. Павлова досі живе в орендованій квартирі, працює в мерії і стоїть шостою в черзі Фонду молодіжного будівництва.

У Вінниці три роки не виділяють ділянок під будинки для молодих сімей.

Умови кредитування Фондом сприяння молодіжному будівництву

— Вік чоловіка та дружини не має перевищувати 35 років.
— Підписуючи договір, треба заплатити 3% ціни квартири та ще раз 3% — під час отримання ключів.
— Із моменту підписання договору сім"я щоквартально сплачує за кредит. Ця сума буде зарахована як плата за квартиру.
— Тим, хто працює, в селі гасять 25% суми кредиту.
— Отримати квартиру можна лише за місцем прописки.
Адреса Фонду: Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 7 ("книжка") к.724, 727.
Тел.: (0432) 66 03 41, 66 07 95, 27 26 71.

Зараз ви читаєте новину «Катерчуки виплачуватимуть квартиру 30 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути