понеділок, 18 липня 2011 00:15

Каналізацію пропонують проводити у складчину

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

— У нас 110-й номер. Сусідам ще на каналізацію городських грошей хватило, а нам уже ні, — розповідає 31-річна Наталія Сенчук із вул. Івана Богуна. — Зразу йшла мова про те, що треба складатися на ту каналізацію, а потім усе затихло.

Жителям мікрорайону П'ятничани у Вінниці обіцяли зробити каналізацію за кошти міськради. Але грошей не вистачило.

— Кілька років тому зробили вигрібну яму, але вона неефективна. Швидко заповнюється водою. У нас город виходить до річки, тому ґрунтові води близько до поверхні. Яма за рахунок цього заповнюється за два тижні. Мусимо наймати машину, щоб викачувала. Ми вже й пробували не ходити в хатній туалет, але все рівно заповнюється. За викачку ями кожен раз платимо 150 гривень. Найгірше, коли йдуть дощі. Ми вже й кидали таблєтки з бактеріями, щоб воно перетравлювалося, і пробуємо економити воду, але проходять два тижні і знов через верх тече. І так по нашій стороні в усіх сусідів.

За рік родина витрачає на викачування нечистот 3600 грн.

Міська рада пропонує жителям міста проводити каналізацію в складчину — 50 на 50.

— Цього року запланували проведення каналізації в районі дальнього Старого міста, — пояснює Наталія Панчук, голова асоціації органів самоорганізації Вінницької міськради. — Вуличні комітети обговорюють із людьми. Ті, хто бажає, здають гроші, робимо технічну документацію на підведення каналізації. Уже уклали договора з чотирма вуличними комітетами — Зоряний, Лівобережний. Царина і Поділля.

Кожна сім'я здає 5 тис. грн на центральну каналізацію. Ще 2,5 тис. потрібно на підведення в двір.

— Люди в основному всі тільки "за" підведення центральної каналізації, — пояснює 55-річна Раїса Рудик, голова вуличного комітету "Зоряний". — На вулиці Демчука в нас 84 будинки, 68 здали вже на каналізацію. Гроші не всі зразу треба, а по частях. Сначала здавали тисячу на кошторисно-проектну документацію, потім по 2 на закупку матеріалів.

Зараз ви читаєте новину «Каналізацію пропонують проводити у складчину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути