Ексклюзиви
понеділок, 20 червня 2011 07:30

Із харчових відходів готують компост для городу

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Ірина Андреєва на кухні свого будинку у Вінниці показує відра, в які збирає окремо харчові відходи і пластик. Коробки для паперу і металобрухту стоять у підсобці
Ірина Андреєва на кухні свого будинку у Вінниці показує відра, в які збирає окремо харчові відходи і пластик. Коробки для паперу і металобрухту стоять у підсобці

— Років три тому моя мама, Зінаїда Миколаївна, запропонувала нам сортувати сміття. Вона якраз пішла на пенсію, стала журнали і книжки цікаві читати. Порадила із харчових відходів робити компост для городу, — розповідає вінничанка 42-річна Ірина Андреєва.

На кухні свого будинку дістає відро на 2 л. Зверху видно кісточки від черешні, яєчну шкаралупу, шкірку від банана.

— Спеціально виділили таке маленьке відро, щоб багато не збиралося. Іноді кілька раз на день виносимо його в компостні ящики. Уся сім'я одразу до сортування звикла.

У будинку живуть Ірина, її чоловік Віктор, 42 роки, та їхній молодший син 14-річний Артем. Старший 21-річний Роман навчається в Києві.

Ірина дістає з тумбочки велике відро на 12 л, у нього вкладений пакет для сміття:

— А це відро в нас для пластику. Сюди кидаємо пакети, пляшки й упаковку. Це сміття десь раз на тиждень вивозимо і викидаємо в контейнер у місті.

Із маленьким відром виходить на подвір'я, прямує на край городу до компостних ящиків.

— Бачте, на двох ящиках уже й кабачки в нас позав'язувалися, — висипає сміття у третій ящик. Він наполовину заповнений. Окрім харчових залишків, там лежить бур'ян. — Слой відходів пересипаю шаром землі. І так, доки ящик не буде повним. Потім це все перепріває, стає компостом. Ним удобрюю грядки.

Підходить до ділянки з суницею.

— Дивіться, яка виросла. Листочки на всю долоню. Хоча мені казали, що в багатьох посохла клубніка в цьому році. Узагалі, усі мої сусіди дивуються, що ми таке зі сміттям витворяємо. Але ніхто поки що такого не робить, крім моєї рідної сестри. Її будинок поряд, через паркан. І гості, коли приходять і дізнаються, що сортуємо відходи, дивуються.

У підсобці будинку стоїть коробка з макулатурою.

— Сюди скидаємо коробки від чаю, лотки від яєць, листки непотрібні. Потім, як назбирається багатенько, здаємо. І металобрухт теж. Гілки дерев, коли робимо обрізку, теж не викидаємо. Залишаємо для шашликів.

700

Стільки звалищ у Вінницькій області. Із них стихійних близько 200. Найбільші — під Вінницею, Козятином, Ладижином та Хмільником. Зокрема біля обласного центру недозволених — 11.

 

Зараз ви читаєте новину «Із харчових відходів готують компост для городу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути