Ексклюзиви
пʼятниця, 10 серпня 2007 07:00

Італійці орендують 10 тисяч гектарів у Мурованокуриловецькому районі

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  У Галайківцях Мурованокуриловецького району італійські агрономи біля новенького трактора ”Фент”, який коштує 170 тисяч євро. Це перше з 11 сіл, де вони почали працювати на орендованій землі
У Галайківцях Мурованокуриловецького району італійські агрономи біля новенького трактора ”Фент”, який коштує 170 тисяч євро. Це перше з 11 сіл, де вони почали працювати на орендованій землі

"На землі має рости хліб, а не бур"яни та будяки в мій зріст! — хитає головою 80-річна Людмила Бойко з села Галайківці Мурованокуриловецького району. — От побачу, як почне на наших полях пшениця проростати, то й помирати можна".

Два тижні тому італійська фірма "Консуело де презо" почала обробляти під озимину поля в Мурованокуриловецькому районі. В 11 селах іноземці взяли в оренду на 10 років 10 тис. га.

Пригнали два найсучасніші німецькі трактори "Фент". Кожен коштує 170 тис. євро.

— Він хіба тільки розмовляти не може. Є кондиціонер, підігрів сидіння, кабіна на повітряних подушках. Он у кутку маленький холодильничок для пляшки води, — показує на дверці біля виходу тракторист Микола Попович, 37 років. — Треба бути уважним із цими пімпочками та кнопочками.

Трактори купили два місяці тому на виставці сільгосптехніки в Києві. Машини комп"ютеризовані. На екранах видно, скільки гектарів оброблено, скільки використано палива.

За 10 днів зорали майже 6 тис. га. Водії кажуть, така сама робота на старих радянських машинах затяглася б на 2 місяці.

— Нас возили в Київ на стажировку. Інструктора в село приїжджали. Учили на таких звірах їздити, — розповідає Володимир Карауш, 42 роки. — Спочатку навіть боялися сідати — стільки ж грошей коштує...

Ситуацію в районі італійці вивчали півроку. Із Риму приїздили агрономи та екологи.

— Запропонували працювати чисто по закону. Вкладуть у нашу землю 20 мільйонів євро, — зазначає голова райдержадміністрації Володимир Ревуцький, 54 роки. — Однієї техніки тільки на п"ять мільйонів. А ще насіння, хімікати, добрива, зарплати. До цього в нас були з Росії, Чехії, Латвії. Ми відмовляли. Вони пропонували ризиковані схеми.

Спочатку жителі Галайківців із недовірою поставилися до пропозиції італійців.

— Знаєте, стільки в цьому житті обманювали. Не відразу согласилися здати землю, — хитає головою 71-річна Євдокія Тимофіївна, яка відмовилася назвати своє прізвище. — Усією сім"єю радилися. А старша дочка Катя й каже: "Все одно земля стоїть без діла. Тільки корови пасуться".

Для випасу худоби орендарі залишать окремі ділянки.

— Ми розуміємо, що таке для селян корова, тому заключили з італійцями джентльменську угоду — залишати місце під пасовища, — говорить Володимир Ревуцький.

На кожній тисячі гектарів працюватиме два агрономи — італієць і українець

Виплачувати пайовикам італійська фірма буде по 1,5% від річного врожаю з серпня 2008 року. В середньому за пай до 300 гривень.

— Не зерно даватимуть, як скрізь, а гроші, — стверджує Ревуцький. — Сіятимуть пшеницю, ріпак, ячмінь. Насіння будуть купувати в районі.

Італійці збираються запросити на роботу 150 селян. Зарплата 1,2–1,7 тис. грн на місяць. У районний центр зайнятості подали вакансії механізаторів, агрономів, трактористів. Особливих вимог не ставлять.

— Люди мають бути професіоналами й до роботи ставитися серйозно, — передає слова інвесторів Ревуцький. — Шестеро трактористів із Галайківців уже працюють позмінно на нових тракторах.

Під час посівної на кожній тисячі гектарів працюватиме два агрономи — італієць і українець. Людей офіційно працевлаштують.

Група італійських агрономів на чолі з головним інвестором Венторіно Фульвіо нині живе в районі на базі заводу "Регіна".

— У вас тут усе натурально, природа дика — наче в минуле приїхали, — захоплено розповідає через перекладача агроном Мауріціо Віале, 55 років. — Нам дуже подобається борщ із пампушками.

Італійська агрофірма "Консуело де презо" близько п"яти років вкладала гроші в агропромисловість Румунії та Болгарії. В Україні раніше не працювала.

Іноземці роботою українців задоволені.

— Називають наших трудоголіками, — каже перекладач Наталія Нікіфорова, 19 років.

Iнвестори успішно працюють у Тиврівському районі


На Вінниччині латвійці та німці орендують землі у Жмеринському, Барському, Тиврівському та Вінницькому районах.

— Щось конкретне вже можна сказати про німців, що сіють пшеницю, ячмінь та ріпак на трьох тисячах гектарів у Тиврівському районі. У них гарно йдуть справи, — каже начальник управління сільського господарства області Анатолій Павліченко. — Іншим ще рано давати оцінку. Побачим наступного року.

У Мурованокуриловецькому районі 24 сільгосппідприємства та 32 фермерські. Нині італійці — найбільші орендарі. Понад третину землі району не обробляли п"ять і більше років.

Зараз ви читаєте новину «Італійці орендують 10 тисяч гектарів у Мурованокуриловецькому районі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути