понеділок, 19 березня 2012 07:00

"Хороше м'ясо має пахнути молоком"

Автор: фото Тетяна САРАХАН
  Працівник центрального ринку Вінниці Михайло Басовський розрубує тушу свині. На це витрачає не більше 10 хвилин
Працівник центрального ринку Вінниці Михайло Басовський розрубує тушу свині. На це витрачає не більше 10 хвилин

В області подешевшало м'ясо. Кілограм свинини продають по 43-50 грн, яловичини по 60. Продавці радять купувати його зараз, бо за тиждень-два знову подорожчає.

— Тоді люди будуть скуповуватися до свят і ціна знову поповзе. Зараз намагаються постувати, тому ціна трошки впала, — розповідає вінничанин 40-річний Андрій Заїка. Він скуповує свиней у населення. — Хороше м'ясо треба вміти вибрати. Більшість того, що є на ринку, напічкане антибіотиками, воно рихле. Якщо притиснути пальцем, волокна розповзаються.

Із Андрієм ідемо на центральний ринок. Він підходить до прилавків зі свининою, пильно роздивляється товар.

— Свинина повинна бути білувато-рожевого чи навіть трохи сіруватого відтінку. — М'ясо має бути м'яким, добре проштрикуватися шпичкою. Не бійтеся його прощупати, взяти в руки і понюхати. Хороше м'ясо має пахнути молоком. Це означає, що тварина нормально харчувалась, їла не саму синтетику та біодобавки для швидкого росту, а буряки і комбікорм. Прожилки жиру мають бути білими, а не жовтуватими. Жовті — ознака того, що воно лежало кілька днів. Зверніть увагу на сало, яке продають поряд, навіть як не будете купувати його. Воно повинно бути теж м'яке і без крові.

М'ясо на прилавках рихле та мокре. Його замочували перед продажем, тоді воно матиме більшу вагу і світліший колір.

— Таке погане для жарки, бо виділятиме багато води. Воно має бути вологе, але не мокре.

Просить надрізати шматок. На ньому виступають кілька крапель води.

— Я таке не брав би, дуже водянисте. Яловичину треба купувати яскраво-червону, а жирові прожилки там мають бути рівного біло-кремового кольору.

Андрій Заїка радить пильнувати при купівлі легенів та печінки.

— У легенях часто бувають глисти, якщо придивитися, їх можна побачити, вони схожі на маленькі білі крапочки.

Найчастіше свиней скуповують у Хмільницькому, Калинівському, Бершадському та Тиврівському районах. Кілограм живої ваги обходиться у 15 грн.

Спеціалісти лабораторії почали ретельніше перевіряти м'ясо через ризик інфекційних хвороб. Яловичину обстежують на сибірку, свинину — на трихінельоз, які небезпечні для людини. Експертиза коштує від 13,8 до 14,15 грн. Додаткову біохімію можна зробити за 10 грн.

— Людина, яка купила в павільйоні м'ясо і сумнівається в його якості, може принести нам на дослідження. У лабораторії відріжуть невеличкий шматочок, приблизно на 50 грамів. Дослідження зробимо за 40 хвилин, — говорить завідувачка ветлабораторії вінницького центрального ринку 40-річна Наталія Бондар.

Зараз ви читаєте новину «"Хороше м'ясо має пахнути молоком"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути