пʼятниця, 25 травня 2007 07:08

До Вінниці приїдуть 650 нових студентів-іноземців

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  У аудиторії Вінницького медичного університету студенти-першокурсники. Зліва направо: Ібрагім з Палестини, Ахмед із Сомалі, Ахмед та Самуель із Йорданії
У аудиторії Вінницького медичного університету студенти-першокурсники. Зліва направо: Ібрагім з Палестини, Ахмед із Сомалі, Ахмед та Самуель із Йорданії

Нині в обласному центрі навчаються близько півтори тисячі студентів із 43 країн світу. Цього року приїдуть ще 650. Переважно з Йорданії, Індії, Сирії, Єгипту, Нігерії та Камеруну. Найпопулярніші серед іноземців політехнічний інститут і медуніверситет ім. Пирогова.

У політеху нині 197 студентів-іноземців. У новому навчальному році на підготовче відділення планують набрати ще 150. У медуніверситеті навчається тисяча іноземців. На підготовчий курс хочуть узяти ще 250 осіб і стільки ж на перший рік навчання.

— Нещодавно приїздив посол Палестини Халід Арікат укладати договір про збільшення студентів від їхньої держави, — розповідає завідувач відділу міжнародних зв"язків університету Михайло Йолтухівський, 54 роки. — В одній з міжнародних делегацій, які відвідували університет, був наш колишній випускник. Зараз він заступник міністра охорони здоров"я Анголи.

За словами Йолтухівського, в університеті закінчують капремонт гуртожитків. Умови в двомісних кімнатах — на світовому рівні. Місяць проживання обходиться студентові в $25–40.

— В Європі та Америці стільки беруть за один день, — каже завідувач.

В аудиторії, де збираються замінювати вікна, розмовляємо з першокурсниками медуніверситету Самуелем та Ахмедом із Йорданії, Ібрагімом з Палестини, Ахмедом із Сомалі.

— У нас тут война, — шуткує 20-річний Ахмед із Сомалі й показує на шматки відбитої цегли на підлозі.

За рік навчання іноземці платять $2 тис. Це вдвічі дешевше, ніж у Київському медуніверситеті. На запитання, у скільки обійдеться вища освіта в їхній країні, реагують бурхливо.

— О! За шесть лет от 100 тысяч долларов, — махає головою 21-річний Ібрагім з Палестини. — И то нужно получить очень хорошие оценки в школе.

Першокурсники підрахували, що 6 років навчання у Вінниці їм обійдеться в $50 тис. На їжу, одяг та кишенькові витрати  кожному необхідно щонайменше $200 на місяць. Іще $150 віддають за оренду квартири. У гуртожитку для студентів-іноземців вони жити не хочуть.

— Летом там быть невыносимо, очень воняет и грязно, — морщить носа 20-річний йорданець Ахмед. — Людей много, не все за собой убирают.

До української кухні араби ще не звикли. Готують самі.

— Своей веры не забываем, молимся каждый день по пять раз, — додає Ахмед.

Раз на тиждень хлопці ходять до мечеті на вул. Матроса Кошки. Її відкрили три роки тому. На батьківщині молоді лікарі отримуватимуть щонайменше $800 на місяць.

Зараз ви читаєте новину «До Вінниці приїдуть 650 нових студентів-іноземців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути