Ексклюзиви
четвер, 03 липня 2008 20:28

Для швейцарських трамваїв подовжили зупинки

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  66-річний представник зі Швейцарії Рольф Тоблер біля нових вагонів ”Міраж”. Трамваї швейцарці для себе закуповували 20–30 років тому
66-річний представник зі Швейцарії Рольф Тоблер біля нових вагонів ”Міраж”. Трамваї швейцарці для себе закуповували 20–30 років тому

У п"ятницю вперше на вулиці Вінниці виїдуть подовжені швейцарські трамваї "Міраж". Вони курсуватимуть від трамвайного депо на вул. Хмельницьке шосе до кінцевої "Барське шосе".

— Це своєрідна обкатка, — пояснює Володимир Бугайчук, начальник Вінницького трамвайно-тролейбусного управління. — Із наступного тижня ці трамваї будуть працювати на маршрутах.

У трамваях по два вагони. Двері на зупинках пасажири відкриватимуть самі. Для цього потрібно натиснути кнопку всередині вагона або знадвору. Обладнані кондиціонерами. Щоправда, вони не охолоджують повітря, а задувають його знадвору. Сидіння в салонах дерев"яні. На вікнах — шторки.

На мідній дошці біля кабіни водія зазначено рік випуску та профілактичного ремонту вагона. Більшість — 1970 року.

— У нас вже їздить 28 швейцарських вагонів, але вони 1960-го, — додає Бугайчук. — Ці, що з 1970 року, — довші.

Для нових трамваїв спеціально переобладнали зупинки — їх подовжили на 3 м.

Старі моделі швейцарці замінюють новими. Вагони-ветерани відправляють в Україну.

— До цих трамваїв треба привикнути, — каже вінничанин 46-річний Ігор Баланюк, він щойно проїхався у швейцарському трамваї старого зразка. — Двері самі в ньому не відчиняються, треба на кнопку тиснути. А мої батьки взагалі не сідають у ці трамваї. Вони їх бояться. Кажуть, що то металолом нам прислали. Там же їх нільзя на свалку викинути, бо треба гроші заплатити.

Водії звикли до швейцарських вагонів. Ними управляють не педалями, а кермом. Треба слідкувати за механізмом, який блокує двері, щоб пасажири не відчиняли їх на ходу.

— В Україні немає підприємства, яке б випускало вузькоколійні трамваї, — пояснює Володимир Бугайчук, — тому обновляти парк можна лише за рахунок таких подарунків.

У жовтні швейцарці мають прислати ще 15 вагонів новішого зразка.

Зараз ви читаєте новину «Для швейцарських трамваїв подовжили зупинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути