Ексклюзиви
четвер, 04 вересня 2008 18:49

Для щитовидки корисна йодована сіль

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Завідувач діагностичного відділення Вінницького обласного ендокринологічного диспансеру Дмитро Зоріч робить ультразвукове дослідження щитовидки 42-річній вінничанці Лідії Швець. Жінка також привела на обстеження свою матір, яка має хворобу щитовидки. Ліка
Завідувач діагностичного відділення Вінницького обласного ендокринологічного диспансеру Дмитро Зоріч робить ультразвукове дослідження щитовидки 42-річній вінничанці Лідії Швець. Жінка також привела на обстеження свою матір, яка має хворобу щитовидки. Ліка

84-річній Марії Назаренко з Тростянецького району в обласному клінічному ендокринологічному диспансері днями видалили щитоподібну залозу вагою 300 г.

— Вона була така велика, що передавлювала трахею, й жінка не могла дихати, — розповідає 41-річний Сергій Майструк, завідувач хірургічного відділення диспансеру, кандидат медичних наук. — Жінка не хотіла робити операцію раніше. Казала: "Нащо та операція? Мені скоро помирати". Але рік не помирає, другий, а щитовидка росте. Якось ми видаляли орган вагою 400 грамів.

У здорової людини щитоподібна залоза має вагу 25–30 г. Її називають диригентом ендокринної системи. Регулює основний обмін речовин. Збої в роботі залози відбиваються на нервово-психічному, розумовому й фізичному стані людини.

— Неправильна робота щитовидки в дитячому віці — це недостатній ріст і психічний розвиток, — продовжує Майструк. — Знижена функція залози призводить до млявості, сонливості, надлишкового нагромадження жиру й рідини в організмі, зниженої температури тіла, набряків. А підвищена — до частого серцебиття, пітливості, роздратованості, схуднення.

Зоб передається по жіночій лінії

Серед патологій щитоподібної залози на першому місці стоїть недостатність йоду. Щоб захоплювати більше йоду, залоза вимушена збільшуватися. А коли вона збільшується, є велика ймовірність виникнення вузлів. Має значення також спадковість. Зоб, як правило, передається по жіночій лінії. А ще стимулюють ріст щитоподібної залози нітрати та нікотин.

Щороку на Вінниччині оперують 300–350 хворих із патологіями щитоподібної залози. 30–40 пацієнтам роблять операцію з приводу токсичного зобу. Це захворювання пов"язане з підвищеною функцією залози.

— Коли операція зроблена вчасно, то люди ще довго можуть жити повноцінним життям, — пояснює лікар. — Тому слід регулярно проходити медогляди. Можна також зробити ультразвукове дослідження та аналіз крові на гормони.

Визначити, чи є в людини проблеми з щитоподібною залозою, можна візуально, зауважує Сергій Майструк. Нормальний розмір залози, коли вона відповідає розміру першої фаланги великого пальця, м"яка і не болюча. Збільшену до другого ступеня щитовидку видно при ковтанні. Третій — помітний на відстані.

Для нормального функціонування щитоподібної залози важливий йод. Вінниччину відносять до зони з помірною йодною недостачею. Тому для профілактики захворювань лікар радить під час приготування їжі застосовувати йодовану сіль.

Зараз ви читаєте новину «Для щитовидки корисна йодована сіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути