пʼятниця, 07 вересня 2007 07:01

Ціна на картоплю може впасти до гривні

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Пенсіонери Кравцови з села Вороновиця Вінницького району приїхали на привокзальний базар у Вінниці, щоб прицінитися до картоплі. Вирішили не чекати кінця місяця, а брати вже. Оптова ціна тут за кілограм — 1,6 гривні. На центральному ринку картопля на 10 к
Пенсіонери Кравцови з села Вороновиця Вінницького району приїхали на привокзальний базар у Вінниці, щоб прицінитися до картоплі. Вирішили не чекати кінця місяця, а брати вже. Оптова ціна тут за кілограм — 1,6 гривні. На центральному ринку картопля на 10 к

"Я свої десять сотих землі засадила деревами й полуницею. Картоплі для нас із дідом беру по вісім мішків, — каже 62-річна Олена Кравцова з селища Вороновиця Вінницького району. — Купувати її будемо вже на тижні. Торік чекали до кінця вересня, а вона подорожчала".

На ринку "Привокзальний" у Вінниці картоплі небагато. Оптова ціна — 1,6 грн за 1 кг. Уроздріб продають по 2–2,5 грн.

— Ще не всі закінчили копати, — пояснює продавець Ірина Вовкотруб. — Коли на базарі з"явиться багато картоплі, ціна на неї точно впаде. До кінця вересня вже до 1–1,5 грн за 1 кг.

Вони з чоловіком засаджують на продаж 1 га землі в селі Стодульці Жмеринського району. У Вінницю привезли 4 т картоплі.

— Цей рік бульба вродила, — каже 35-річна Ірина Вовкотруб. — Найбільше — сорт "Вітара". У корчі більше десятка картоплин, усі великі та середні.

В"ячеслав Вовкотруб, 33 роки, скаржиться на сорт "Слав"янка". Картоплини покручені. Більша половина під час чистки йде на відходи.

— А от "Ронетка" — дуже велика, — каже чоловік. — Правда, покупці не хочуть брати такої картоплі. Кажуть, незручно чистити й різати. Найчастіше купують таку, яка поміщається в руку.

У південних районах через посуху картопля вродила погано. У Крижополі на ринку 1 кг великої коштує до 3 грн. Рання, кажуть продавці, дала кращий урожай. На неї випало більше дощів. У Тростянці велику картоплю на базарі продають по 4 грн. Оптом — у сітках на 25 кг — можна взяти середню по 2,5 грн.

— Таку, як у нас продають по 4 гривні, на Франківщині збувають по 1 гривні 20 копійок, — каже житель Тростянця 44-річний Анатолій Савченко. — Я був там у справах і заодно купив собі.

Зі своїх 13 соток він зазвичай збирає 2 т картоплі. Нинішній урожай ледь дотягує до 200 кг.

— Більше третини картоплі ніби попечено спекою — зморщена і м"яка, як губка, — каже чоловік. — Таку, як куряче яйце, можна цього року вважати великою. І вона ще й не гладенька, а вся у ямках. Сухий ґрунт не давав нормально рости.

Зараз ви читаєте новину «Ціна на картоплю може впасти до гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути