пʼятниця, 27 липня 2007 07:00

7-річний Ігор Немировський попав в аварію на моторолері

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Вінничанин Микола Кущ (праворуч) торгує новими моторолерами на Центральному базарі Вінниці. Показує скутера з двигуном 50 кубів, який коштує 3 тисячі гривень. Чоловік каже, купувати потужнішого мотролера невигідно. На них треба оформляти багато паперів.
Вінничанин Микола Кущ (праворуч) торгує новими моторолерами на Центральному базарі Вінниці. Показує скутера з двигуном 50 кубів, який коштує 3 тисячі гривень. Чоловік каже, купувати потужнішого мотролера невигідно. На них треба оформляти багато паперів.

Ігор Немировський із Томашполя 15 липня віз на моторолері друга 13-річного Олега Зарійчука. Назустріч виїхала машина. Сигнал перелякав Ігоря й замість гальм він натиснув на газ — моторолер врізався в паркан.

Пофарбований у світло-зелений колір дім Зарійчуків у Томашполі стоїть на вул. Хмельницького. У дворі в альтанці зустрічає бабця з відром яблук. Поряд світловолосий онук Олег — той самий, що катався на моторолері. Голова в нього перев"язана. На лоба наклали шви. Ігор Немировський отримав струс мозку.

— Ой, слава Богу, нічого страшного не случилося, хотя, якби вони їхали ось на цьому, — тицяє жінка на мотоцикл "Ява", — не знаю, що могло статися.

Темно-зелений моторолер з 50-кубовим двигуном, на якому врізалися в паркан, стоїть поруч. Він у робочому стані.

— Уже зібрав собі гроші на свій мопед, але після аварії передумав, — запевняє Олег. Він час від часу торкається рукою пов"язки. — А це збираюся на море. За пару днів шви знімуть, так одразу з батьками поїду.

Моторолер діти взяли в 23-річного двоюрідного брата Ігоря. Попросилися разок проїхатися. Батьки в цьому нічого поганого не бачать. Кажуть, моторолер не небезпечніший за велосипед.

Автомобілісти про водіїв моторолерів-скутерів спокійно говорити не можуть.

— Це ж страшні люди! Беруться нізвідки. За машинами їх не видно. Звиваються дорогою, як гадюки, — скаржиться вінницький таксист-приватник Валерій Шункевич, 35 років. — Було раз, сам мало не збив одного по Острожського. Добре, що маю нормальну реакцію.

Привозять їх із японських смітників, крадені з Європи

— Їх же мільйони! От йде дві дорожні полоси, а вони в середину вклинюються. Із перехресть як вилітають, по сторонам не дивляться, — додає таксист Сергій Гунько, 27 років.

На скутері з двигуном до 50 кубів можна їздити не маючи прав. На таких катаються більшість дітей від 10 років. За правилами, таким транспортом можна управляти лише з 14 років.

Вінницький автомеханік Олександр Чорний привіз на ремонт моторолер свого племінника.

— Купили мопед Вадиму за 400 доларів, — каже Олександр. — Батьки спокійно його відпускають кататися містом. Та він, якщо чесно, їх і не питає. У нього половина класу на цих дирчиках катається.

— Що казати? 80 процентів тих водіїв не знають правил, — каже старший лейтенант Вінницького міжрайонного відділення ДАІ N2 Денис Злощинський, 25 років. — Немає управи на власників "50-кубіків". Їх не можна до адмінвідповідальності притягти. Їздить дітвора до 14 років. Відповідальність несуть батьки. Наприклад, за проїзд на червоне від 17 до 34 гривень штраф. Хто того малолєтку буде ловити? Тим більш, по місту потім батьків шукати. Роботи і так хватає.

Нині лише у Вінниці понад 20 магазинів та базарних точок, де торгують мопедами та моторолерами. У магазинах моторолери з об"ємом двигуна до 50 кубів коштують від 3 тис. грн. З об"ємом двигуна від 125 кубів — 5 тис. грн.

— У магазинах реєстрація обов"язкова. Та зараз стільки продають дешевих беушних, які сплавляють без жодних документів, — розповідає менеджер вінницького салону "Укравтозапчастина" Сергій Захаров, 31 рік. — Привозять їх із японських смітників, крадені з Європи. Переправляють через порт Іллічівськ. З"їжджаються оптовики — беруть їх цілими контейнерами.

Зараз у моді потужні моторолери, що мають 125 "кубів".

— Хтять уже більш швидкісні. Беруть їх навіть дітям. Намагаюся відговорити, але не слухають, — веде далі Захаров.

14-річному вінничаннину Юрію Швецю мама дала на покупку скутера 6,5 тис. грн. Хлопець "із рук" взяв моторолер на 150 "кубів", який розвиває швидкість 160 км/год. Через півгодини після покупки Юру зупинили даїшники і забрали подарунок на штрафмайданчик. Під час купівлі моторолерів із двигунами понад 50 кубиків слід оформляти документи в ДАІ.

Щодня в області одна-дві аварії за участю моторолерів.

Найменша аварія на дорозі загрожує мотоциклістові тяжкими травмами. Так, 21 червня в обід 34-річний Віктор Дружній їхав на моторолері через село Людовка Жмеринського району, коли його ледь зачепив боковим дзеркалом легковик. Чоловік вилетів на зустрічну і врізався в "мерседес". Дружній помер на місті.

Цього року в ДТП загинула 21 людина


Тиждень тому під час операції "Мотоцикліст" обласні даїшники зупинили та забрали на штрафмайданчик 30 незареєстрованих моторолерів. Із початку липня водії мототранспорту потрапили у 21 аварію. Кожна третя з них сталася з вини водіїв мотоциклів і скутерів.
Із початку року в 120 дорожньо-транспортних пригодах загинула 21 людина і 134 — покалічено.

Зараз ви читаєте новину «7-річний Ігор Немировський попав в аварію на моторолері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути