четвер, 04 лютого 2010 17:59

300 тонн меланжу забракували

Автор: фото: Юрій ІГНАТ
  Військовослужбовці зі складу № 195 під Калинівкою 26 січня перекачують меланж зі спецємності у залізничну цистерну. За правилами техніки безпеки під час робіт з високотоксичними речовинами люди мають бути одягнуті в захисні костюми та протигази
Військовослужбовці зі складу № 195 під Калинівкою 26 січня перекачують меланж зі спецємності у залізничну цистерну. За правилами техніки безпеки під час робіт з високотоксичними речовинами люди мають бути одягнуті в захисні костюми та протигази

26 січня зі складу біля Калинівки вивезли 160 т ракетного пального — меланжу. Це друга партія небезпечної речовини. У листопаді 2009 року відправили залізницею 500 т в дев"яти цистернах.

— Ну і мороз був — кожні три години розігрівалися чаями, — розповідає прапорщик 30-річний Олександр Канюка з військової частини 2783. — Працювали дві команди. Одні грілися, другі робили.

За умовами контракту між Міністерством оборони України, Організацією з безпеки та співробітництва в Європі та виконавцем робіт із Калинівської військової частини мали забрати 1 тис. т меланжу. Тобто, звільнити повністю склад від ракетного пального. Однак ще 300 т залишилося.

— Під час першої відправки перевірялася щільність речовини до і після перекачки, — говорить генерал-майор Сергій Ніколаєв, 49 років, заступник командувача військ Західного оперативного командування. — Помітили, що в деяких ємностях щільність підвищена. Ми засумнівалися, і відправили рідину на дослідження.

У Київському інституті біоорганічної хімії та нафтохімії за 5 тис. грн зробили аналіз меланжу. Виявилося, що 300 т виготовлені на сірчаній основі.

На рік це 12 мільйонів гривень

— Напевне, коли припинив роботу вінницький "Хімпром", сюди завезли цей меланж на зберігання. Він використовувався і в текстильній промисловості, а не тільки як ракетне пальне. В угоді ОБСЄ йдеться про меланж на азотній основі. У росіян інша технологія переробки, і таке паливо їм не підходить, — продовжує генерал-майор. — Тому 300 тонн забракували. Тепер вирішуємо, куди вивезти залишки. Адже утримувати військову частину задля 300 тонн недоцільно. На рік це 10–12 мільйонів гривень.

Залишки меланжу планують забрати до 30 травня.

— Вартість вивезення коливатиметься в межах 500–800 тисяч гривень. Фінансуватиме Міністерство оборони, — зазначає Сергій Ніколаєв. — Мова йде про автомобільний транспорт. Ємності будуть проходити тестування. Усіх заходів безпеки дотримаємося.

Зараз ви читаєте новину «300 тонн меланжу забракували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути