Ексклюзиви
середа, 18 квітня 2012 00:45

Зруйнований будинок відбудували за 11 місяців

Автор: фото: Андрій ЖИГАЙЛО
  Киянка Катерина Бичковська стоїть у кімнаті, в якій спала 23 лютого 2011 року. Тоді в сусідній квартирі вибухнула газова плита. Катерину засипало уламками стіни та стелі
Киянка Катерина Бичковська стоїть у кімнаті, в якій спала 23 лютого 2011 року. Тоді в сусідній квартирі вибухнула газова плита. Катерину засипало уламками стіни та стелі

Жителі будинку №1 на столичній вул. Рогозівській до кінця квітня зможуть заселитися у свої квартири, що пошкодив вибух газу. Зараз у 4-поверхівці закінчують ремонт. Він обійшовся у 9 млн грн. Їх виділа міська адміністрація.

Вибух стався торік 23 січня у трикімнатній квартирі на другому поверсі. Зруйнував три помешкання, пошкодив — 13. Вогнем обпекло п'ятьох людей. Частина мешканців переїхали жити до родичів, решту відселили в маневрений будинок на вул. Борщагівській. Туди селять тих, хто втратив житло через надзвичайні ситуації.

У будинку замінили перекриття, міжквартирні стіни та всі комунікації. У п'ятницю після обіду біля входу до відремонтованого третього під'їзду курять шестеро чоловіків у спецівках.

— Ми ремонт майже закінчили. Осталися дві квартири в сусідніх під'їздах та навести марафєт, — каже виконроб Олександр Шкода, 25 років. Запрошує в дім. У парадному стіни до половини пофарбовані зеленим кольором, поручні — червоним. Стоять нові електролічильники, світильники. У всіх квартирах однакові металеві двері. — У ванну всім поставили сантехніку, он привезли нові газові плити. Весь під'їзд утеплили, поставили пластикові вікна в усі квартири та на сходах. Ремонт усюди однаковий.

Заходимо в квартиру №30, в якій стався вибух. Пахне фарбою. Стіни в коридорі обклеєні білими шпалерами, на підлозі — паркет. На кухні білі кахлі, у куті стоїть запакована газова конфорка.

— Коли починали робити, то навіть перегородок не було. Всі стіни винесло, — продовжує Олександр. — 11 місяців працювали понад 30 будівельників. По два на кожну квартиру.

Йду в сусідній під'їзд. У квартирі №18 на другому поверсі живе Катерина Бичковська, 65 років. Вона кілька тижнів тому повернулася від родичів додому.

— Сначала жила в маневренном доме, потом переехала к сестре. Но не могу же вечно с ней быть. И по дому соскучилась. Когда рвануло, я спала в кровати. На голову кирпичи посыпались, стекло, — згадує Катерина Михайлівна. У неї тремтять руки й голос. — Не знаю, как меня не прибило. В детской спала беременная дочь с внучком. На них шкафы попадали. У нас собака большая есть, так она накрыла собой 5-летнего внука, спасла его.

У будинку жінка живе 42 роки.

— Нас обкрадали потихеньку. Стіни то не було, бомжі ходили. Доньчин ноутбук украли. Зараз живу в одній кімнаті, де вже зробили ремонт, — запрошує у квартиру.

У коридорі працює пральна машина. У кімнаті стоять дві шафи, застелене сірою ковдрою ліжко, тумба з телевізором. Під вікном стіл, на якому сковорідка з голубцями, електроплитка. Поряд холодильник і старе розкладне крісло.

— Ми сильно постраждали матеріально і морально. В мене після вибуху серцевий напад стався. Нам дали компенсацію — по 3 тисячі гривень, — розповідає Катерина Михайлівна.

В інших двох кімнатах та кухні під стінами лежать мішки з цементом, відра, будівельні інструменти.

— Світло і вода є. Зараз у мене працюють двоє робітників. До речі, обіцяли весь будинок утеплити, а зробили тільки один під'їзд.

Зараз ви читаєте новину «Зруйнований будинок відбудували за 11 місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути